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Small and Medium-sized Entity Financial Reporting Framework and 
Financial Reporting Standard 
 
The Questions and Answers (Q&As) below are developed by the GAAP for Small 
Businesses Working Group (Working Group) and the SME Financial Reporting Framework 
Sub-Committee (which replaced the Working Group as from May 2006) of the Institute.  They 
should be read in conjunction with the Small and Medium-sized Entity Financial Reporting 
Framework (SME-FRF) and Financial Reporting Standard (SME-FRS). 
 
This set of Q&As addresses some of the common issues on the application of the SME-FRF 
and SME-FRS. 
 
The Institute welcomes your comments and feedback, which should be sent to 
commentletters@hkicpa.org.hk, for the attention of Patricia McBride, Standard Setting. 
 
The Q&As are intended for general guidance only.  The Institute DOES NOT accept 
any responsibility or liability, and DISCLAIMS all responsibility and liability, in respect 
of the Q&As and any consequences that may arise from any person acting or 
refraining from action as a result of any materials in the Q&As. 
 
 
Q1: Can a Hong Kong incorporated company with subsidiaries apply the SME-FRS 

in preparing its financial statements? 
 
A1: Pursuant to paragraph 16 of the SME-FRF, a company incorporated under the 

Companies Ordinance qualifies for reporting under the SME-FRF and therefore can 
apply the SME-FRS in preparing its financial statements if it satisfies the criteria set 
out in section 141D of that Ordinance.  In accordance with section 141D(3)(a) of the 
Companies Ordinance, section 141D does not apply to a private company which has 
any subsidiary or is a subsidiary of another company formed and registered under the 
Companies Ordinance or an existing company.  Therefore, a Hong Kong incorporated 
company with subsidiaries cannot apply the SME-FRS in preparing its financial 
statements. 

 
 
Q2: Can a Hong Kong incorporated company with local/overseas investments (not 

considered as subsidiaries under the Companies Ordinance) apply the SME-
FRS in preparing its financial statements? 

 
A2: The Companies Ordinance does not preclude a company with local/overseas 

investments (not considered as subsidiaries under the Companies Ordinance) from 
applying section 141D of the Companies Ordinance in preparing its financial 
statements if it satisfies the criteria set out in section 141D, and accordingly such a 
company can apply the SME-FRS in preparing its financial statements. 
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Q3: Can a holding company incorporated outside Hong Kong with subsidiaries 
apply the SME-FRS in preparing its separate financial statements? 

 
A3: A Company incorporated outside Hong Kong is not bound by the Companies 

Ordinance and should prepare its separate financial statements in accordance with 
the requirements imposed by the law of its place of incorporation.  Pursuant to 
paragraph 17 of the SME-FRF, such an entity qualifies for reporting under the SME-
FRF, subject to any specific requirements imposed by its place of incorporation and 
its constitution, when the entity does not have public accountability and all of its 
owners agree to prepare the financial statements in accordance with the SME-FRS 
and the entity is considered to be an SME in terms of its size under paragraph 24 of 
the SME-FRF. 

 
 
Q4: Can a subsidiary or an intermediate holding company of a listed entity (an 

entity whose equity or debt securities are publicly traded) apply the SME-FRS 
in preparing its separate financial statements? 

 
A4: Pursuant to paragraph 18 of the SME-FRF, an entity which is a subsidiary or an 

intermediate holding company of an entity qualifies for reporting under the SME-FRF 
for its separate financial statements if it also satisfies all the conditions set out in 
paragraph 17, that is,  

(i) the subsidiary / intermediate holding company is incorporated outside Hong 
Kong and the law of an entity’s place of incorporation and its constitution do 
not prohibit the entity from preparing financial statements in accordance with 
the SME-FRS; 

(ii) the subsidiary / intermediate holding company does not have public 
accountability as defined under paragraphs 22 – 23 of the SME-FRF; 

(iii) all of its owners agree to prepare the financial statements in accordance with 
the SME-FRS; and 

(iv) the subsidiary / intermediate holding company is considered to be an SME in 
terms of its size under paragraph 24 of the SME-FRF.  

 
 
Q5: Can a company apply the SME-FRS in preparing its financial statements if one 

of its owners’ consent cannot be obtained? 
 
A5: No.  Unanimous consent has to be obtained for a company to apply the  

SME-FRS for the preparation of its financial statements. 
 

Paragraph 16 of the SME-FRF specifies that a company incorporated under the 
Companies Ordinance qualifies for reporting under the SME-FRF if it satisfies the 
criteria set out in section 141D of the Companies Ordinance.  Pursuant to section 
141D(1) of the Companies Ordinance, a company applying section 141D should 
obtain agreement from all the shareholders of the company in writing that the 
financial statements of an entity are prepared in accordance with section 141D.  This 
serves to protect the interests of the minority shareholders. 

 
Similarly, pursuant to paragraph 17(b) of the SME-FRF, a non-Hong Kong 
incorporated company qualifies for reporting under the SME-FRF if all of its owners 
agree to prepare the financial statements in accordance with the SME-FRS. 
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Q6: If a company does not qualify as an SME for the financial year ending 
31 December 2005 and becomes an SME starting from the financial year ending 
31 December 2006 and thereafter, when does the company start to qualify for 
reporting under the SME-FRF? 

 
A6: Pursuant to paragraph 20 of the SME-FRF, when an entity has not been considered 

to be an SME in terms of its size under paragraph 24 of the SME-FRF and 
subsequently becomes an SME, the entity will not qualify for reporting under the 
SME-FRF in terms of paragraph 17(b) of the SME-FRF until the entity has been 
determined to be an SME for two consecutive reporting periods.  Accordingly, the 
company qualifies for reporting under the SME-FRF for its financial statements 
starting from the year ending 31 December 2008. 

 
 
Q7: If a company qualifies to be an SME for the financial year ending 31 December 

2005 but is no longer an SME starting from the year ending 31 December 2006, 
when does the company cease to be qualified for reporting under the SME-FRF? 

 
A7: Pursuant to paragraph 21 of the SME-FRF, when an entity has previously qualified 

for reporting under the SME-FRF in terms of paragraph 17 of the SME-FRF, the entity 
will no longer qualify for reporting under the SME-FRF in terms of paragraph 17(b) of 
the SME-FRF until the entity is no longer an SME for two consecutive reporting 
periods.  Accordingly, the company qualifies for reporting under the SME-FRF for the 
financial years ending 31 December 2006 and 2007 but has to transit to the HKFRS 
for its financial statements starting from the year ending 31 December 2008. 

 
 
Q8: For the purpose of the size test, should a company take into account the 

employees under a subcontracting agreement in determining the number of 
employees? 

 
A8: No.  A company has to take into account the number of employees employed by itself 

only.  “Employees” under a subcontracting agreement are not normally employees of 
the reporting company and therefore are not included in determining the size of an 
SME. 

 
 
Q9: If a company satisfies the qualifying criteria set out in the SME-FRF, is there a 

free choice for a company to select whether to prepare its financial statements 
in accordance with the SME-FRS or HKFRS? 

 
A9: Yes.  A company qualifies for reporting under the SME-FRF has a free choice in 

preparing its financial statements either in accordance with the SME-FRS or HKFRS.  
However, a company whose financial statements comply with the SME-FRS should 
not be described as complying with HKFRS.  

 
 
Q10: How does a company transit from the SME-FRS to HKFRS when it no longer 

qualifies for reporting under the SME-FRF? 
 
A10: When a company no longer qualifies for reporting under the SME-FRF, it has to apply 

HKFRS 1 First-time Adoption of Hong Kong Financial Reporting Standards for its first 
HKFRS financial statements.  
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Q11:  If an entity, other than a company incorporated under the Companies 
Ordinance, qualifies as an SME for the financial year ending 31 December 2005, 
does it also need to satisfy the two years’ rule as set out in paragraph 20 of the 
SME-FRF before it would qualify for reporting under the SME-FRF? 

 
A11:  No. An entity, other than a company incorporated under the Companies Ordinance 

qualifies for reporting under the SME-FRS if it satisfies all the criteria set out in 
paragraph 17 of the SME-FRF. Accordingly for an entity to qualify for reporting under 
the SME-FRS in the first financial period the SME-FRS becomes effective or is 
adopted before it becomes effective or on incorporation, it is not necessary to 
determine whether the entity was considered an SME for the previous two 
consecutive periods. 

 
 
Q12:  Based on the following data regarding the size of a non-Hong Kong 

incorporated entity, can the entity report under the SME-FRF in any of the years 
concerned? 
 
YEAR  2005 2006 2007 2008 2009 
Size Not SME SME SME Not SME Not SME 

 
A12:  No. In year 2005, the entity does not satisfy the criteria under paragraph 17 of SME-

FRF and thus cannot report under the SME-FRF. In years 2006 and 2007, the entity 
will not have been determined to be an SME for two consecutive reporting periods in 
accordance with paragraph 20 of SME-FRF and thus cannot report under the SME-
FRF (see also Q6 and A6). In years 2008 and 2009, the entity will not satisfy the 
criteria under paragraph 17 of SME-FRF and therefore cannot report under the SME-
FRF.  

 
 
Q13: In the case where an overseas intermediate holding company does not meet 

the exemption for not preparing consolidated financial statements under HKAS 
27 Consolidated and Separate Financial Statements, is there a need to make a 
qualification for failure to prepare consolidated financial statements in 
accordance with HKAS 27 in the auditor report of the individual financial 
statements prepared by the intermediate holding company using the SME-FRS?  

 
A13:  A qualification for failure to prepare consolidated financial statements in accordance 

with HKAS 27 need not be made in the auditor report of the individual financial 
statements of that overseas intermediate holding company applying the SME-FRS. 
This is because the financial statements prepared using the SME-FRS fall outside 
the scope of HKFRSs and thus are not required to comply with any HKFRS, 
including HKAS 27.  

 
 
Q14: Can a Hong Kong incorporated company that has an investment in the PRC, 

which is under its control but does not meet the legal definition of subsidiary in 
the Companies Ordinance, apply the SME-FRS? 

 
A14:  A Hong Kong incorporated company that has a controlled entity but that entity does 

not meet the legal definition of subsidiary can still apply the SME-FRS. This is 
because that Hong Kong incorporated company would still satisfy the criteria for 
reporting under S141D of the Companies Ordinance by the reasoning of not having a 
legal subsidiary.  




