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SSAP 34, Employee Benefits Q+A 
 
Here are some of the questions received by the HKSA staff on the application and interpretation of 
the above-named HKSA’s professional pronouncement. The answers below represent solely the 
views given by the HKSA staff based on the facts and assumptions provided. They are intended 
for general guidance only and do not constitute authoritative responses on behalf of the HKSA 
Neither the HKSA nor the staff involved will accept any responsibility or liability whatsoever for any 
accounting treatment and/ or the auditing or professional procedures applied on the basis of the 
answers given. 
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Consolidation of post employment benefit schemes 
 
Q1:  SSAP 34 requires an enterprise to account for its obligations under the 

established terms of a defined benefit retirement savings plan. 
 

An enterprise makes contributions towards a post-employment defined 
benefit scheme that is separate, both legally and operationally, from the 
reporting enterprise. Prior to the introduction of SSAP 34 in 2002, the post-
employment defined benefit scheme as a separate entity had appropriately 
not been included into the enterprise’s balance sheet and/or consolidated 
financial statements.  
 
Under paragraph 24, an enterprise applies SSAP 34 to all such arrangements 
whether or not they involve the establishment of a separate entity to receive 
contributions and to pay benefits. Furthermore, paragraph 49 suggests that it 
is often the case that an enterprise is, in substance, underwriting the defined 
benefit plan and paragraph 50 appears to suggest that the enterprise 
accounts for the defined benefit plan.  
 
Does SSAP 34 have the effect of requiring such post-employment benefit 
schemes to be either brought onto the employer’s balance sheet or 
consolidated into the financial statements? 

 
A1:  No. SSAP 34 is concerned solely with the recognition, measurement, presentation 

and disclosure and of employee benefit-related expenses and liabilities so far as 
the reporting enterprise is concerned. 

 
 In the case where a retirement benefit scheme was previously and appropriately 

excluded from an enterprise’s balance sheet and/or consolidated financial 
statements on the basis that the scheme is legally and otherwise separate from the 
enterprise, SSAP 34 does not have the effect of now requiring such a scheme to be 
recognised or consolidated into the enterprise’s financial statements. 
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SSAP 34 broadly requires an enterprise to account for its obligations towards such 
a scheme or arrangement (typically referred to as a “plan” in the SSAP) and to 
recognise, as both a current period expense and a liability, any amount that is 
considered due to the retirement benefit plan. This is what is meant in paragraphs 
24, 49, 50 and others when the SSAP makes reference to the reporting enterprise’s 
accounting for such plans.  
 
The requirements under SSAP 34 do not equate with a supposed need to 
consolidate the financial statements of the retirement benefit scheme itself. 
 
It should also be noted that, in Hong Kong, the Occupational Retirement Schemes 
Ordinance requires that such retirement benefit schemes be established as 
separate legal entities that are not under the control of the employer (reporting 
enterprise). It is therefore inappropriate, both in terms of the law and the accounting 
standards, to suggest that the financial performance and financial position of such 
schemes be recognised in the employer’s financial statements. 

 
 
The transition to SSAP 34, Employee Benefits 
 
Q2: An enterprise prepares its financial statements in accordance with Hong 

Kong SSAPs and, prior to the introduction of SSAP 34 for periods beginning 
on or after 1 January 2002, accounted for its defined benefit plan obligations 
under IAS 19, Employee Benefits. In so doing, the enterprise had previously 
applied accounting policies that are identical to SSAP 34. 

 
 The transitional provision for defined benefit obligations specified in SSAP 34 

paragraph 157 is the same as that specified in IAS 19 paragraph 154 but the 
liability recognised at the time of transition to SSAP 34 is measured in a 
slightly different way to IAS 19 – actuarial gains and losses are not taken into 
account on the transition to SSAP 34. 

 
A2:  When an enterprise has adopted the accounting treatment in an IAS that is 

identical to that specified subsequently in an SSAP, it is considered that the 
enterprise is not transitioning (again) into the newly applicable SSAP and, instead, 
continues to apply the accounting policy in accordance with that required under 
the SSAP going forward. 

 
 As a result the defined benefit liability, recognised previously in accordance with 

IAS 19, would not be subject to the specific transitional provision in SSAP 34.  
 

 


