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6 April 2006

Mr. Allan Cook,

IFRIC Co-ordinator,

The International Financial Reporting Interpretations Committee,
International Accounting Standards Board,

30 Cannon Street,

London EC4M 6XH,

United Kingdom.

Dear Mr. Cook,
Comments on D18 Interim Financial Reporting and Impairment

The Hong Kong Institute of CPAs welcomes the opportunity to provide you with our
comments on the Draft Interpretation D18 Interim Financial Reporting and
Impairment.

We accept that the amendments to IAS 36 and IAS 39, which prohibit reversals of
impairment losses in certain situations, have led to a need for clarification of the
approach to be taken in the preparation of interim reports. However, we do not
support the conclusion reached in D18 as we are of the view that the fundamental
principle in IAS 34, that interim reports are prepared on a year-to-date (YTD) basis,
whereby the frequency of an entity’s reporting shall not affect the measurement of
its annual results, should be adhered to. Further explanation of our view is as
follows:

It seems clear from IAS 34.28-36, in particular IAS 34.29, 35 and 36 that the YTD
principle is fundamental to IAS 34. Under this principle and as per this guidance, an
entity that reports quarterly is not preparing 3 discrete quarterly report, plus a 4"
discrete quarter, which is effectively included in a full year summation. Instead, an
entity that reports quarterly is preparing interim reports for (i) the first 3 months, (ii)
the first 6 months, and (iii) the first 9 months; and is then preparing financial
statements for the full year, which are outside the scope of IAS 34 and unaffected
by the frequency of the interim reporting. Under this approach, the report for e.g.
the first 6 months of a financial year ending on a certain date (say 30 June 2005)
should in principle be the same for any given entity, whether that entity reported first
quarter interim results at 31 March 2005 or not.

It also seems evident that the YTD principle is fundamental to IAS 34 from IAS 34’s
minimum requirements for the primary statement comparatives, which would be,
e.g. in a 9 month interim report as at 30 September 2005 as follows:

° The comparative amounts for the interim period balance sheet are in all
cases the balance sheet at the previous year-end. That is, when preparing
the first 9 months interim report at 30 September 2005, the comparatives for
the balance sheet are as at 31 December 2005, irrespective of whether the
entity reported as at 31 March 2005 and/or 30 June 2005 (IAS 34.20(a)).
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® Both the cash flow statement and changes in equity are done only for the
cumulative YTD period that is for the first 9 months of this year, compared to
the first 9 months of last year, irrespective of whether the entity reported as
at 31 March 2005 or 30 June 2005 (IAS 34.20(c) and (d)).

°® It is only in respect of the income statement that the current 3rd quarter is
shown (and its comparative is the comparable 3rd quarter last year, not the
2nd quarter this year), and even in this case the income statement for the
year to date is also shown (i.e. the first 9 months), together with the
comparable first 9 months last year.

While we note from D18.3 and BC 5 that IFRIC has considered the YTD principle,
we are concerned that insufficient weight has been given to it. In particular BC 4
gives a specific example where applying the requirement of D18 would be in direct
contradiction to the YTD principle and the BC5 justifies the conclusions of D18 by
describing the YTD principle as “a more general statement” of lesser importance
that the requirement to follow same accounting policies as annual financial
statements.

In our view, given the requirements in IAS 34.28 and the illustration of the
application of those requirements in IAS 34.30(a), the only interpretation of the
current IAS 34 that IFRIC can issue on this matter would be to reinforce the YTD
principle. i.e. that impairments in a half-year interim report should be reported
consistently on the basis of the accounting policies without any regard to whether
an entity published an interim report after the first quarter. It follows that if, when
applying the same accounting policies that would be applied to the annual report,
the entity reaches the conclusion that no impairment loss would be recognised as a
result of events during that interim 6 month period (as per the example in BC 4 of
D18), then the cumulative YTD income statement should not include an impairment
loss. If this is the case, and a first quarter has been reported which included an
impairment loss then, as clearly stated in IAS 34.30(a), this YTD position is
achieved by way of change is estimate reported in the 2nd quarter.

If you have any questions on our comments, please do not hesitate to contact me at
patricia@hkicpa.org.hk.

Yours sincerely,

Patricia McBride
Director, Standard Setting
Hong Kong Institute of Certified Public Accountants
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