
  

 
 

By air-mail and e-mail <CommentLetters@iasb.org.uk> 
 
Our. Ref.: C/FASC  24 October 2003 
 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 
 
Dear Sir/Madam, 
 

Exposure Draft 
ED 4 Disposal of Non-current Assets  

and Presentation of Discontinued Operations 
 
 The Hong Kong Society of Accountants (HKSA) welcomes the opportunity to provide 
you with our comments on the Exposure Draft ED 4 Disposal of Non-current Assets and 
Presentation of Discontinued Operations. 

 
We set out in the attachment our response to the questions raised in your Invitation to 

Comment.  
 

The HKSA has a policy of converging its Statements of Standard Accounting Practice 
with the International Accounting Standards Board’s Standards. The standard setting due 
process applied in Hong Kong (details of which are available on the HKSA’s website) acts to 
support this policy. The HKSA’s Financial Accounting Standards Committee (FASC) issued 
an Invitation to Comment on the exposure draft with a comment period concurrent with that 
set by the IASB. Accordingly, the accompanying comments may reflect the views not only of 
members of the FASC but also of constituents in Hong Kong who provided comments to the 
HKSA. 

 
If you have any questions on our comments, please contac t our Deputy Director - 

Accounting, Mr. Simon Riley, in the first instance. 
 
 
 Yours faithfully 

  
 
 
 
 
 

WINNIE C.W. CHEUNG 
          SENIOR DIRECTOR 
           PROFESSIONAL & TECHNICAL DEVELOPMENT 
      HONG KONG SOCIETY OF ACCOUNTANTS 
 
WCC/SR/al 
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Hong Kong Society of Accountants’ comments on the IASB’s Exposure Draft ED 4 
Disposal of Non-current Assets and Presentation of Discontinued Operations  
 
Question 1 – Classification of non -current assets held for sale  
 
The Exposure Draft proposes that non-current assets should be classified as assets held 
for sale if specified criteria are met. Assets so classified may be required to be presented 
separately from other non -current assets. Does the separate classification of non -current 
assets held for sale enable  additional information to be provided to users? Do you agree 
with the classification being made? 
 
We agree with the principle of presenting separately on the balance sheet those non-current 
assets held for productive purposes from assets held for disposal.  
 
The wording of paragraph 7 leaves us in doubt as to how one “shall not account for a non-
current that has been temporarily taken out of use as if it had been abandoned”. If such an 
event is excluded from the scope of ED 4 then that should be made more explicit in the 
wording of paragraph 7 and it should be expressed in a positive manner.  
 
Question 2 – Measurement of non-current assets classified as held for sale  
 
The Exposure Draft proposes that non-current assets classified as held for sale should be 
measured at the lower of carrying amount and fair value less costs to sell. It also 
proposes that non-current assets classified as held for sale should not be depreciated. Is 
this measurement basis appropriate for non -current assets classified as held for sale?  
 
ED 4 essentially creates a new category of non-current non-financial asset, specifically an 
asset “held for sale”, which most likely had been previously accounted for under IAS 16 or 
IAS 40 (or possibly also under IAS 38) but which is expected to generate no future economic 
benefit from continued use. The Board’s premise for creating a new category of asset appears 
to be that an asset held for sale is held for a purpose clearly distinct from that applying to 
assets accounted for under IAS 16 and IAS 40 and that the measurement of assets earmarked 
for disposal is currently not addressed sufficiently in the respective existing standards. As an 
alternative to the Board’s point of view, we would suggest that the existing requirements in 
IAS 16 and IAS 40, together with the application of IAS 36, could apply just as effectively for 
measuring assets held for disposal. 
 
We would recommend that the Board include directly within IAS 16 and IAS 40 requirements 
for the measurement of assets held for disposal (assuming the current requirements are 
somehow considered deficient) rather than within a separate standard.  
 
If the Board believes that it is necessary to create a new category of non-current non-financial 
asset held for sale, and if it is considered by the Board that this new category of asset is akin 
to an item of inventory accounted for under IAS 2, we would agree that the measurement 
basis proposed in ED 4 paragraph 8 is consistent with that applying under IAS 2. We would 
also concur that assets held for disposal should generally not be depreciated. But we would 
note that the measurement basis proposed in ED 4 is inconsistent with that applying to 
‘available-for-sale’ financial assets (arguably the financial asset equivalent of the type of asset 
to which ED 4 proposes accounting measurement) that, under IAS  39 are carried at fair value. 
We would welcome the Board’s clearer statement – in the Basis of Conclusions on the new 
IFRS – as to why the measurement basis underlying the requirement in ED 4 paragraph 8 is 
the appropriate basis.  
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We disagree with the “rare circumstances” reference in paragraph 10. Whether circumstances 
are expected to be “rare” or not, should have absolutely no impact on how they ought to be 
accounted for. We would strongly advocate the Board, as a matter of drafting principle, never 
to use the phrase “rare circumstances”. The fact that something is expected to occur 
infrequently should never be used as a test for whether a certain type of accounting should be 
applied. A “rare” test should also not be used to justify accounting treatment, such as in the 
case of paragraph 10. We also express our concern about the proposition in paragraph 10 to 
discount and would recommend this proposal be deferred until a more thorough consideration 
on the issues associated with discounting have been completed.  
 
Question 3 – Disposal groups  
 
The Exposure Draft proposes that assets and liabilities that are to be disposed of 
together in a single transaction should be treated as a disposal group. The measurement 
basis proposed for non-current assets classified as held for sale would be applied to the 
group as a whole and any resulting impairment loss would reduce the carrying amount 
of the non -current assets in the disposal group. Is this appropriate?  
 
We concur with the proposed ‘portfolio’ approach to grouping assets and liabilities that are to 
be disposed of together in a single transaction as a disposal group. 
 
We would concur with the proposal to measure a disposal group on a ‘portfolio’ basis. 
Elsewhere in this comment letter, however, we have raised concerns as to the measurement 
basis proposed in ED 4 and our suggestions as to an appropriate measurement approach for 
‘assets held for sale or disposal’ would also apply to a disposal group.  
 
Question 4 – Newly acquired assets  
 
The Exposure Draft proposes that newly acquired assets that meet the criteria to be 
classified as held for sale should be measured at fair value less costs to sell on  initial 
recognition. It therefore proposes a consequential amendment to [draft] IFRS X 
Business Combinations so that non-current assets acquired as part of a business 
combination that meet the criteria to be classified as held for sale would be  measured at 
fair value less costs to sell on initial recognition, rather than at fair value as currently 
required. Is measurement at fair value less costs to sell on initial recognition appropriate?  
 
We concur with the proposition in question 4. 
 
Question 5 – Revalued assets  
 
The Exposure Draft proposes that, for revalued assets, impairment losses arising from 
the write-down of assets (or disposal groups) to fair value less costs to sell (and 
subsequent gains) should be treated as revaluation decreases (and revaluation increases) 
in accordance with the standard under which the assets were revalued, except to the 
extent that the losses (or gains) arise from the recognition of costs to sell. Costs to sell 
and any subsequent changes in costs to sell are proposed to be recognised in the income 
statement. Is this appropriate?  
 
Following from our comments on ques tion 2 above, if the Board believes that it is necessary 
to create a new category of asset (‘tangible non-financial non-current assets held for sale’), in 
order to address the question of the treatment of revaluation reserves existing at the time of 
transfer, and subsequent measurement, we consider the appropriate first point of reference 
should be to IAS 40 paragraphs 51 to 59, which deal with transfers between categories of 
assets, specifically those paragraphs that deal with transfers from other categories to 
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investment property. We consider that, upon transfer, the same measurement principles as 
currently specified under IAS 40 paragraphs 55 and 56 should apply for items of property, 
plant and equipment transferred to the “held for disposal” category.  
 
Question 6 – Removal of the exemption from consolidation for subsidiaries acquired and 
held exclusively with a view to resale  
 
The Exposure Draft proposes a consequential amendment to draft IAS 27 Consolidated 
and Separate Financial Statements to remove the exemption from consolidation for 
subsidiaries acquired and held exclusively with a view to resale. Is the removal of this 
exemption appropriate?  
 
In response to our invitation to comment on ED 4, we received two comment letters, which 
contained similar expressions of disagreement with the proposition in question 6. One of 
these comment letters stated the following: 
 

“Our understanding of the rationale for the above from IAS 27 is to reflect 
the fact that this would be superseded by paragraphs 9 and B3 of the ED. 
These require that the newly acquired asset be classified as held for sale at 
fair value less costs to sell. However, we do not agree with the proposal if the 
rationale is to require full consolidation of such subsidiaries. Consolidation 
reflects a holding company’s control over the subsidiaries’ long-term 
development and economic resources. For a subsidiary acquired purely for 
resale, it is quite unlikely that the group company will devote much effort to 
align the strategy and policy of the subsidiary. We thus do not see adequate 
justification for converging with (SFAS 144) on this.” 

 
In our covering letter, we note that our comments may reflect the views not only of members 
of the FASC but also of constituents in Hong Kong who provided comments to the HKSA. 
We have included the above comment because we believe it is representative of our 
constituency’s views and we would wish the IASB to take into account – especially for the 
published basis of conclusions – the fact that there do appear to be divergent views within the 
constituency. 
 
The proposition contained in question 6 may be appropriate in principle. If a subsidiary is to 
be disposed of in its entirety the (temporary) investor should still be able to account for the 
assets and liabilities acquired albeit on an intended temporary basis. The accounting 
requirements that would apply to any asset or liability the entity intends to hold exclusively 
for disposal should not be any different regardless of whether or not those assets are held in a 
subsidiary. But we believe the proposition in question 6 is challenged on a ‘cost:benefit’ basis. 
The cost of generating such financial information would potentially far outweigh the benefit 
to users. There are also consolidation-related questions, not addressed within ED 4, as to 
whether the results of the subsidiary during the time it is temporarily owned (but not 
necessarily controlled) by the investor needs to be included within the group income 
statement. 
 
We believe that any proposed amendment to IAS 27 should be outside the scope of ED 4. The 
Board does have another project underway on issues associated with consolidation accounting 
and we believe that any proposal within ED 4 to amend IAS 27 is premature and potential 
prejudicial to a full debate on the meaning of “control” which we would expect to occur as 
part of the consolidation project. 
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Question 7 – Presentation of non -current assets held for sale   
 
The Exposure Draft proposes that non-current assets classified as held for sale, and 
assets and liabi lities in a disposal group classified as held for sale, should be  presented 
separately in the balance sheet. The assets and liabilities of a disposal group classified as 
held for sale should not be offset and presented as a single amount. Is this presentation 
appropriate?  
 
We concur with the proposition in question 7. 
 
Question 8 – Classification as a discontinued operation  
 
The Exposure Draft proposes that a discontinued operation should be a component of 
an entity that either has been disposed of, or is classified as held for sale, and:  
 
(a)  the operations and cash flows of that component have been, or will be, 

eliminated from the ongoing operations of the entity as a result of its disposal, 
and  
 

(b)  the entity will have no significant continuing involvement in that component 
after its disposal.  
 

A component of an entity may be a cash-generating unit or any group of cash-
generating units.  
 
These criteria could lead to relatively small units being classified as discontinued 
(subject to their materiality). Some entities may also regularly sell (and buy) operations 
that would be classified as discontinued operations, resulting in discontinued operations 
being presented every year. This, in turn, will lead to the comparatives being restated 
every year. Do you agree that this is appropriate? Would you prefer an amendment to 
the criteria, for example adding a requirement adapted from IAS 35 Discontinuing 
Operations that a discontinued operation shall be a separate major line of business or 
geographical area of operations, even though this would not converge with SFAS 144 
Accounting for the Impairment or Disposal of Long-Lived Assets. How important is 
convergence in your preference? Are the other aspects of these criteria for classification 
as a discontinued operation (for example, the elimination of the operations and cash 
flows) appropriate?  
 
Our overall preference would be to leave IAS 35 substantially unamended until, or as part of, 
the completion of the performance reporting project and that, as discussed in our reply to 
question 5 above, the measurement of assets held for sale be dealt within the respective 
existing standards. 
 
We do not agree with the proposition in question 8. We are a strong supporter of the global 
convergence of financial reporting standards but, unfortunately, comments were not invited 
from us when the US FASB developed SFAS 144. Had we the opportunity to comment on the 
exposure draft preceding SFAS 144, we would have advocated the inclusion within SFAS 
144 provisions consistent with the IAS 35 approach to the definition of a ‘discontinuing 
operation’ which only covers separate major lines of business or geographical area of 
operations that may have significant impact to the entity. The proposal in ED 4 would entail 
substantial effort and reporting costs, but with minimal benefits to users when only relatively 
small units would be classified as discontinued.  
 
If an entity regularly buys and sells operations that would otherwise be classified as 
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discontinued operations, we believe that would fall under the exclusion provided by way of 
the definition to “current asset”, specifically criterion (a) and (b) of that definition.  
 
We would also recommend that alignments need to be made for paragraphs 6 and 23. 
Paragraph 6 states that non-current asset to be abandoned should not be classified as held for 
sale but presented as discontinued operations, while in paragraph 23, the definition of 
discontinued operation only covers asset that either has been disposed of or is classified as 
held for sale, without including planned abandonment. 
 
Question 9 – Presentation of a discontinued operation   
 
The Exposure Draft proposes that the revenue, expenses, pre -tax profit or loss of 
discontinued operations and any related tax expense should be presented separately on 
the face of the income statement. An alternative approach would be to present a single 
amount, profit after tax, for discontinued operations on the face of the income statement 
with a breakdown into the above components given in the notes. Which approach do you 
prefer, and why?  
 
One out of the four comment letters we received from our local constituency indicated 
support for showing a single profit after tax amount on the face of the income statement with 
breakdowns shown in the notes to the financial statements on the basis that it provides a 
clearer presentation.  
 
We concur with the Board’s approach to minimise the presentation and disclosure impact 
resulting from ED 4 and to retain substantially the same disclosures as presently applying 
under IAS 35.  
 
Apart from issues dealing with the recognition of an event as constituting a “discontinuing 
operation”, the present IAS 35 is primarily a disclosure and presentation standard. The IASB 
is currently embarking on what we consider is a vitally important project on financial 
performance reporting and we presume that the outcome of this project will have significant 
impact on the way that discontinued or discontinuing operations will be presented in the 
financial statements.  
 
We note that ED 4 proposes to remove the option presently applying under IAS 35 
paragraph 40. Pending finalisation of the financial performance reporting project, we would 
recommend retention of the option applying under IAS 35 paragraph 40.  


