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Revenue - Barter Transactions Involving 
Advertising Services 

Interpretations are authoritative guidance on the application of Statements of Standard Accounting 
Practice with which enterprises should comply if their financial statements purport to give a true and 
fair view. Unless indicated otherwise, Interpretations have the same status as the background material 
and implementation guidance contained in Statements of Standard Accounting Practice. Interpretations 
are not intended to apply to immaterial items. 

References: SSAP 18 Revenue 

          

 
ISSUE  

1. An enterprise (Seller) may enter into a barter transaction to provide advertising services in 
exchange for receiving advertising services from its customer (Customer). Advertisements may 
be displayed on the Internet or poster sites, broadcast on the television or radio, published in 
magazines or journals, or presented in another medium. 

2. In some cases, no cash or other consideration is exchanged between the enterprises. In some 
other cases, equal or approximately equal amounts of cash or other consideration are also 
exchanged. 

3. A Seller that provides advertising services in the course of its ordinary activities recognises 
revenue under SSAP 18 from a barter transaction involving advertising when, amongst other 
criteria, the services exchanged are dissimilar (SSAP 18 paragraph 11) and the amount of 
revenue can be measured reliably (SSAP 18 paragraph 19(a)). This Interpretation only applies to 
an exchange of dissimilar advertising services. An exchange of similar advertising services is 
not a transaction that generates revenue under SSAP 18. 

4. The issue is under what circumstances can a Seller reliably measure revenue at the fair value of 
advertising services received or provided in a barter transaction. 

  

CONCLUSION  

5. Revenue from a barter transaction involving advertising cannot be measured reliably at the fair 
value of advertising services received. However, a Seller can reliably measure revenue at the fair 
value of the advertising services it provides in a barter transaction, by reference only to non-
barter transactions that: 

  (a) involve advertising similar to the advertising in the barter transaction; 

  (b) occur frequently; 

  (c) represent a predominant number of transactions and amount when compared to all 
transactions to provide advertising that is similar to the advertising in the barter 
transaction; 
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  (d) involve cash and/or another form of consideration (e. g., marketable securities, non-
monetary assets, and other services) that has a reliably measurable fair value; and 

  (e) do not involve the same counterparty as in the barter transaction. 

  

BASIS FOR CONCLUSIONS  

6. SSAP 18 paragraph 8 requires revenue to be measured at the fair value of the consideration 
received or receivable. When the fair value of the services received cannot be measured reliably, 
the revenue is measured at the fair value of the services provided, adjusted by the amount of any 
cash or cash equivalents transferred. SSAP 18 paragraph 25 states that when the outcome of a 
transaction involving the rendering of services cannot be estimated reliably (e. g., the amount of 
revenue cannot be measured reliably), revenue should be recognised only to the extent of the 
expenses recognised that are recoverable. As explained in SSAP 18 paragraph 26, this means 
that revenue is recognised only to the extent of costs incurred that are expected to be 
recoverable, and as the outcome of the transactions cannot be estimated reliably, no profit is 
recognised. 

7. Paragraph 29 of the Framework states that information has the quality of reliability when it is 
free from material error and bias and is representationallyfaithful. Measuring revenue at the fair 
value of advertising services received from the Customer in a barter transaction is impractical, 
because reliable information not available to the Seller is required to support the measurement. 
Consequently, revenue from a barter transaction involving advertising services is measured at 
the fair value of the advertising services provided by the Seller to the Customer. 

8. SSAP 18 paragraph 6 defines fair value as the amount for which an asset could be exchanged, or 
a liability settled, between knowledgeable, willing parties in an arm's length transaction. A 
published price of a service does not constitute reliable evidence of its fair value, unless the price 
is supported by transactions with knowledgeable and willing parties in an arm's length 
transaction. For transactions to provide a relevant and reliable basis for support, the services 
involved are similar, there are many transactions, valuable consideration that can be reliably 
measured is exchanged, and independent third parties are involved. Consequently, the fair value 
of advertising services provided in a barter transaction is reliably measurable only when it is 
supportable by reference to non-barter transactions that have these characteristics. 

9. However, a swap of cheques, for example, for equal or substantially equal amounts between the 
same enterprises that provide and receive advertising services does not provide reliable evidence 
of fair value. An exchange of advertising services that also includes only partial cash payment 
provides reliable evidence of the fair value of the transaction to the extent of the cash component 
(except when partial cash payments of equal or substantially equal amounts are swapped), but 
does not provide reliable evidence of the fair value of the entire transaction. 

10. Reliable measurement of the fair value of a service also depends on a number of other factors, 
including the industry, the number of market participants, the nature of the services, and the 
number of market transactions. In the case of barter transactions involving advertising, the fair 
value of advertising services is reliably measurable when independent non-barter transactions 
involving similar advertising provide reliable evidence to substantiate the fair value of the barter 
exchange. 
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