
  

 
 

By air-mail and e-mail <CommentLetters@iasb.org.uk> 
 
 
Our. Ref.: C/FASC  31 October 2003 
 
 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 
 
 
Dear Sir/Madam, 
 
 

Exposure Draft 
ED 5 Insurance Contracts 

 
 The Hong Kong Society of Accountants (HKSA) welcomes the opportunity to provide 
you with our comments on the Exposure Draft ED 5 Insurance Contracts. 

 
We set out in the attachment our response to the questions raised in your Invitation to 

Comment.  
 

The HKSA has a policy of converging Hong Kong Financial Reporting Standards with 
the International Accounting Standards Board’s Standards. The standard setting due process 
applied in Hong Kong (details of which are available on the HKSA’s website) acts to support 
this policy. The HKSA’s Financial Accounting Standards Committee (FASC) issued an 
Invitation to Comment on the exposure draft with a comment period concurrent with that set 
by the IASB. Accordingly, the accompanying comments may reflect the views not only of 
members of the FASC but also of constituents in Hong Kong who provided comments to the 
HKSA. 

 
If you have any questions on our comments, please contact our Deputy Director - 

Accounting, Mr. Simon Riley, in the first instance. 
 
 Yours faithfully 
 
 
 
 
 
 WINNIE C.W. CHEUNG 
 SENIOR DIRECTOR 
 PROFESSIONAL & TECHNICAL DEVELOPMENT 
 HONG KONG SOCIETY OF ACCOUNTANTS 
 
WCC/SR/al 
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Hong Kong Society of Accountants’ comments on the IASB’s Exposure Draft ED 5 
Insurance Contracts  
 
Question 1 – Scope  
 
(a)  Is it appropriate for ED 5 to apply to insurance contracts (including reinsurance 

contracts) that an entity issues and to reinsurance contracts that it holds, except 
for specified contracts covered by other IFRSs?  

 
(b)  Is the ED 5 proposal that weather derivatives should be brought within the scope 

of IAS 39 unless they meet the proposed definition of an insurance contract 
appropriate?  

 
Taking into account the fact that the IASB is developing the IFRS on Insurance Contracts in 
two phases, we consider that the scope proposed in the ED is generally appropriate. 
 
We note in the Basis for Conclusions (BC 51) that accounting for insurance contracts by 
policyholders is to be addressed by the Board as part of Phase Two and we welcome that. 
 
The general principle in ED 5 as regards scope appears to be that if the financial instrument is 
covered under another Standard then that other Standard should apply. This would include 
assets held to back insurance contracts, financial instruments that are not insurance contracts 
but are issued by an entity that also issues insurance contracts – clearly IAS 39 would take 
first preference over the IFRS resulting from ED 5 when determining which Standard to apply 
to a given financial instrument. Because there is to be a separate IFRS on Insurance Contracts, 
at least for the foreseeable future, there is an unavoidable need for the clear demarcation 
between the scope of IAS 39 and the proposed IFRS resulting from ED 5. Scope exclusions 
aside, however, there is the potential for overlap between the subject matter of IAS 39 and ED 
5 because both are relevant to financial instruments (ED 5 just happens to be relevant to a 
more specific category of financial instrument). We would recommend that, for the IASB’s 
longer term (post 2005) project on financial instruments that consideration be given to 
subsuming the IFRS on insurance contracts into a more coherent and comprehensive IFRS on 
financial instruments so that any arbitrary distinctions as regards scope can be removed. 
 
Question 2 – Definition of insurance contract  
 
Is it appropriate for ED 5 to define an insurance contract as a ‘contract under which 
one  party (the insurer) accepts significant insurance risk from another party (the 
policyholder) by agreeing to compensate the policyholder or other beneficiary if a 
specified uncertain future event (the insured event) adversely affects the  policyholder or 
other beneficiary’?   
 
We consider the definition to be generally appropriate. The fact that financial instruments 
such as financial guarantees are excluded (ED 5 paragraph 4e) from the definition by virtue of 
being covered under another Standard is indicative of the comment we made on question 1 
above. Although the degree of risk obviously varies from one case to another, the principle of 
a financial guarantee arrangement is that the guarantor assumes the risk – at least a contingent 
liability – that a future outflow of economic benefits will occur should a specified event occur 
or not occur as the case may be. If the IASB does not plan, as part of its long term (post 2005) 
review of the financial instruments, to produce a single coherent and comprehensive IFRS on 
financial instruments, we would suggest that financial guarantee contracts should be brought 
within the definition of an insurance contract and excluded from IAS 39. 
 



  

 
 

- 2 - 

In response to our invitation to comment on ED 5, a number of commentators expressed 
confusion about whether letters of credit are caught within the definition of an insurance 
contract or not. We believe this stems in part from the inclusion of a reference to “letter of 
credit” in, for example, paragraph B17(g). Not all letters of credit contain the same terms – 
some may be with recourse, others without, and such differences may cause the instrument to 
be accounted for under IAS 39 or the IFRS that results from ED 5. We presume it is the 
Board’s intention to include letters of credit, and the other specific types of financial 
instrument mentioned throughout the ED, as an insurance contract solely as a consequence of 
such instruments meeting the definition of an insurance contract (rather than as a result of 
what an instrument may be called). Consequently, we would recommend that paragraph 
B17(g) be further clarified in this respect. 
 
Question 3 – Embedded derivatives  
 
(a)  Are the proposed exemptions from the requirements in IAS 39 for some  

embedded derivatives appropriate?  
 

We consider that it is appropriate for those derivatives embedded within an insurance contract, 
that themselves are not insurance related, to be accounted for under IAS 39. 

 
(b)  Is it appropriate to exempt certain embedded derivatives from fair value  

measurement in phase I of this project?  
 
We can appreciate the IASB’s pragmatic approach to developing the Insurance Contracts 
IFRS in two phases given the distinct lack of global convergence on insurance contract 
accounting. But, in principle, we are not in favour of the IASB addressing any project, 
including Insurance Contracts, in a ‘multi-phased’ fashion in part because it gives rise to 
questions such as whether one particular aspect of a project should be dealt with in one phase 
or the other. Even if we answered the above question in the negative, and had a very good 
reason for doing so, we feel that the IASB, by virtue of having issued ED 5, has already pre-
determined that those matters to be dealt with as part of phase II will be dealt with then and 
not any sooner.  
 
(c)  Are the proposed disclosures about the embedded derivatives described in 

question 3(b) adequate?  
 

Yes.  
 
Question 4 – Temporary exclusion from criteria in IAS 8  
 
(a)  Is it appropriate for the draft IFRS to grant exemption from the criteria in 

paragraphs 5 and 6 of [the May 2002 Exposure Draft of improvements to] IAS 8 
Accounting Policies, Changes in Accounting Estimates and Errors for an entity to 
use in developing an accounting policy for an item if no IFRS applies specifically 
to insurance contracts?  
 

(b)  Is it appropriate, despite the temporary exemption from the criteria in [draft] 
IAS 8, for the draft IFRS to:  
(i)  Eliminate catastrophe and equalisation provisions;  
(ii)  require a loss recognition test if no such test exists under an insurer’s 

existing accounting policies; and 
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(iii)  require an insurer to keep insurance liabilities in its balance sheet until 
they are discharged or cancelled, or expire, and to report insurance 
liabilities without offsetting them against related reinsurance assets? 

 
We concur with the above proposals. 
 
Question 5 – Changes in accounting policies  
 
Appropriateness of the draft IFRS proposals in relation to:  
 
(a)  Requirements that an insurer must satisfy if it changes its accounting policies for 

insurance contracts.  
 
(b)  When an insurer changes its accounting policies for insurance liabilities, it can 

reclassify some or all financial assets into the  category of financial assets that are 
measured at fair value, with changes in fair value recognised in profit or loss. 

 
We recognise that paragraphs 14 and 15 would apply in the interim before more 
comprehensive (and mandatory) measurement requirements than those appearing in 
paragraphs 10, 11, 12 and 16 are developed.  
 
Subject to the following comments on paragraph 15, we believe the proposals in question 5 
are appropriate. First, if an insurer “shall show that the change (in policy) brings its financial 
statements closer to meeting the criteria in [draft] IAS 8”, this would appear to equate with a 
disclosure requirement. If it is the Board’s intention for such a disclosure to be made, then 
that should be reflected either in paragraph 35 or in the disclosure section of the IFRS. We do 
not believe that such a disclosure is necessary, however, and would recommend that the 
paragraph be rewritten without the word “show”. Second, the other operative phrase in 
paragraph 15 refers to the fact that any individual change in a policy need not require the 
entity to change other accounting policies in order to achieve conformity with paragraph 14. 
We would recommend rewording the last two lines in paragraphs in paragraph 15 to read, “…  
meeting the criteria in [draft] IAS 8, but that any such change individually need not 
necessarily result in full compliance with those criteria”. 
 
Question 6 – Unbundling  
 
Are the draft IFRS proposals that an insurer should unbundle (i.e. account separately 
for) deposit components of some insurance contracts, to avoid the omission of assets and 
liabilities from its balance sheet, appropriate?  
 
In principle we agree with the requirement to unbundle the deposit component of an insurance 
contracts and we particularly agree with the Board’s conclusion in BC35. Clearly this is one 
area where the appropriate financial reporting in an individual instance is reliant on a clear 
statement of principle in the IFRS and on the professional accounting skill and judgement of 
the financial statement preparer and auditor. 
 
Where a ‘bundled’ product contains at least one distinct insurance-related element and at least 
one distinct deposit-related element, we believe there is a rebuttable presumption that the 
pricing for such a product takes into account the respective actuarial assumptions (for the 
insurance component) and the outright liability being assumed by the insurer for the deposit 
component. The risks assumed by the insurer are distinctly different as between the insurance 
and deposit-related components of a bundled product, as are the financial reporting 
requirements that would otherwise apply to the financial instruments if they were sold 
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separately. One test that the Board may wish to consider adopting as a first preference to 
unbundling, taking on board the IAS 14 approach to segment recognition, is the policy and 
pricing methods applied by the insurer in developing the bundled product.  
 
We are concerned about the apparent lack of guidance in ED 5 on the unbundling of deposit 
elements. The approach proposed in ED 5 is that the “cash flows from the insurance 
component do not interact with the deposit component”. We would question whether, in the 
case of a traditional endowment policy, which can be unbundled into a term and pure 
endowment policy, unbundling would be required. We would also question why the test in 
paragraph 7 of the ED should be expressed as a ‘one-directional’ test (the cash flows from the 
insurance component not affecting the cash flows from the deposit component) when we 
believe the test could well (and, arguably, should well) apply in both directions. 
 
We would recommend that the requirement for unbundling be expressed in terms of there 
being “no interaction between the deposit and insurance elements”. 
 
Question 7 – Reinsurance purchased  
 
Are the proposals in the draft IFRS to limit reporting anomalies when an insurer buys 
reinsurance appropriate? 
 
We concur with the proposals in paragraphs 18 and 19 of the draft IFRS. 
 
Question 8 - Insurance contracts acquired in a business combination or portfolio 
transfer  
 
IAS 22 Business Combinations requires an entity to measure at fair value assets acquired 
and liabilities assumed in a business combination and ED 3 Business Combinations 
proposes to continue that long-standing requirement. The  proposals in this draft IFRS 
would not exclude insurance liabilities and insurance assets (and related reinsurance) 
from that requirement.  
 
We concur with the proposition in question 8. 
 
Question 9 – Discretionary participation features  
 
The proposals address limited aspects of discretionary participation features contained 
in insurance contracts or financial instruments. The Board intends to address these 
features in more depth in phase II of this project. Are these proposals appropriate? If 
not, what changes would you suggest for phase I of this project and why?  
 
We refer to our comments on question 3 (b) above. We have no changes to suggest for phase I 
of the Insurance Contracts project in respect of this issue. 
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Question 10 – Disclosure of the fair value of insurance assets and insurance liabilities  
 
The proposals would require an insurer to disclose the fair value of its insurance assets 
and insurance liabilities from 31 December 2006.  
 
We are sympathetic to the Board’s move to introduce a fair value accounting model for 
insurance and agree with the Board’s conclusions in BC138 – BC140. We do have concerns, 
however, that prior to the full development of a fair value model for insurance contracts and 
in the absence of accounting guidance underlying fair value measurement, the proposed 
requirement to disclosure a fair value may not be so meaningful to financial statement users.  
 
We would recommend that the proposal in paragraph 30 become operative only after the 
Board completes the development of the fair value model for insurance contracts. 
 
Question 11 – Other disclosures  
 
(a)  The Exposure Draft proposes requirements for disclosures about the  amounts in 

the insurer’s financial statements that arise from insurance contracts and the 
estimated amount, timing and uncertainty of future cash flows from insurance 
contracts.  

 
We have no comment on the disclosures proposed in the ED. We do believe, however, that 
the disclosures are more appropriately situated in the Management Discussion and Analysis of 
an Annual Report, rather than as part of the financial statements. 
 
(b)  Is it appropriate for the proposed disclosures to be framed as high-level 

requirements, supplemented by Implementation Guidance that explains how an 
insurer might satisfy the high level requirements?  

 
We believe this approach is appropriate.  
 
(c)  As a transitional relief, an insurer would not need to disclose information about 

claims development that occurred earlier than five years before the  end of the 
first financial year in which it applies the proposed IFRS.  

 
The proposal in paragraph 34 of the ED relates to providing relief in respect of the 
requirement in paragraph 29 (c) (iii). We believe that paragraph 34 should contain a cross-
reference to paragraph 29 (c) (iii) so that it is clear that, in the first financial year in which an 
entity applies the proposed IFRS, one can instead comply with the requirements of paragraph 
29 as if it contained a reference to “five” and not “ten”. 

 
Question 12 – Financial guarantees by the transferor of a non-financial asset or liability  
 
Is it appropriate that the transferor of a non-financial asset or liability should apply IAS 
39 Financial Instruments: Recognition and Measurement to a financial guarantee that it 
gives to the transferee in connection with the transfer?  
 
We concur with this proposal. 
 


