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Dear Sir / Madam

Exposure drafts (“ED”) Interpretation 24 — Pre-completion contracts for the sale of
development properties

We welcome the Institute’s initiation to eliminate the divergence amongst property developers in
their revenue recognition policies. We support that the Interpretation does not prescribe when
such revenue should be recognised as the sale arrangements between property developers and
their customers could vary among the property developers and in different property sale projects.

We set out below our view on the preferred transitional provision as specifically requested by the
Institute in the “Invitation to comment” covering note and our other comments which we believe
would improve the drafting of the Interpretation.

1. Transitional provisions

Except for prospective application (2), we find that the possible transitional provisions and
the full retrospective application are technically correct. Prospective application of a new
accounting policy is usually applied to transactions or estimates after a specific date.
Under prospective appiication (2), application of the Interpretation is based on accounting
periods and would result in a reversal in the income statement in the first year of adoption
of amounts recorded in previous years’ income statement. We accept this approach for
changes in estimates but do not support it where there is a change in policy, such as here.

2. Other matters - conclusion that HKAS 18 (or SSAP 18 as appropriate) is the only
appropriate accounting standard

The proposed Interpretation concludes that HKAS 18 (or SSAP 18, as appropriate) is the
only appropriate accounting standard to account for pre-completion contracts for
development properties. Given that the proposed Interpretation and other
HKASs/HKFRSs do not define the term “development properties”, the proposed
conclusions would have the risk of imposing an accounting treatment irrespective of
whether the contracts were in fact negotiated between property developers and their
customers.
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To resolve the issue identified above, we suggest rewording paragraphs 6 and 7 of the ED
as follows:

Paragraph 6

“If the pre-completion contracts for the sale of development properties are not specifically
negotiated for the construction of the properties, then the contracts in question Fhe-pre-

completion-contractsfor-the-sale-of development-properties do not meet the definition of
constructlon contracts set out in HKAS 11 or SSAP 23, as approprlate—beeause—the
C s

Accordingly, ...... the stage of completlon method as regu1red aHewed under these
Standards shall not be used ....... ”

Paragraph 7
“Property developers shall apply HKAS 18 or SSAP 18, as appropriate, in recognising

revenue arising from pre-completion contracts for the sale of development properties that
do not fall within the scope of HKAS 11 or SSAP 23, as appropriate, and ......

We trust you find our comments helpful.

Yours faithfully,



