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BY E-MAIL AND BY POST  
 
Our Ref.: C/UII 21 July 2004 
 
The International Financial Reporting Interpretations Committee, 
International Accounting Standards Board, 
30 Cannon Street, 
London EC4M 6XH, 
United Kingdom. 
 
Dear Sirs, 
 

International Financial Reporting Interpretations Committee 
- IFRIC Draft Interpretation D6 

 
 In response to the International Financial Reporting Interpretations Committee’s 
Draft Interpretation D6 Multi-employer Plans, we are pleased to set out below our 
comments to the questions raised in your Invitation to Comment. 
 
Question 1 
 
In your experience, are participants in defined benefit multi-employer plans able to obtain 
the information necessary to apply defined benefit accounting? If not, what causes the 
information not to be available? How do such entities monitor and manage the risks 
involved in their participation in the plan? 
 
In Hong Kong, most retirement plans are defined contribution plans. Defined benefit plans 
are usually only run by large entities (including the government employees’ retirement 
benefit scheme). Because our understanding is that defined benefit multi-employer plans 
are not common in Hong Kong we are unable to provide the information as requested. 
However, it is our belief that whether a participant would be able to obtain the information 
necessary to apply defined benefit accounting would depend on its interest in the plan. 
Entities that have a small interest relative to the plan as a whole would normally only have 
restricted access to the information of the plan. Such entities would usually rely on the 
reports of the trustees to manage their risk involved in their participation in the plan. 
Despite this, we believe that this Interpretation, as currently drafted, would provide 
sufficient leeway for those entities not being able to obtain information necessary to apply 
defined benefit accounting.  
 
Question 2 
 
Does application of defined benefit accounting by participants in multi-employer plans 
provide useful information compared with the disclosure of substantial information about 
the plan as required by paragraphs 30(b) and (c) of IAS 19? 
 
We believe application of defined benefit accounting by participants in multi-employer 
plans is conceptually sound. It would, on the assumption that reliable information can be 
obtained, provide more useful information as compared with the existing disclosure 
required. It would also enhance the transparency of financial statements as such statements 
would reflect, rather than merely disclose, the economic costs and risks of the entity’s 
participation in the plan. 
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Question 3 
 
The consensus requires a participant in a multi-employer plan to apply defined benefit 
accounting by, if possible:  
 
(a) measuring the plan in accordance with IAS 19 using assumptions that apply to the 

plan as a whole and 
 
(b)  allocating the plan so that the entity recognises an asset or liability that reflects 

the extent to which the surplus or deficit in the plan will affect its future 
contributions. 

 
Do you agree that this is an appropriate way for a participant in a multi-employer plan to 
apply defined benefit accounting? If not, how should defined benefit accounting be applied? 
 
We agree the treatment required in this Interpretation is an appropriate way for a 
participant of a multi-employer plan to apply defined benefit accounting as such allocation 
would take into account the substance of the plan. 
 
Question 4 
 
The appendix to the draft Interpretation sets out a proposed amendment to IAS 19, 
narrowing the scope of the definition of state plans and requiring them to be accounted for 
as defined contribution plans. Plans that are excluded from the definition of state plans 
will be multi-employer plans. Do you agree with the narrowed scope of the definition of 
state plans? Do you agree that state plans defined as proposed should be accounted for as 
defined contribution plans? 
 
We agree with the narrowed scope of the definition of state plans. We also agree that state 
plans as proposed should be accounted for as defined contribution plans as it is unlikely 
that an entity would obtain information necessary and make the allocations necessary to 
apply defined benefit accounting for such plans. 
 

If you have any questions on our comments, please do not hesitate to contact Mr. 
Simon Riley, Technical Director (Financial Reporting) at the Society, in the first instance. 

 
Yours faithfully, 

 

 
 

WINNIE C.W. CHEUNG 
CHIEF EXECUTIVE & REGISTRAR 

HONG KONG SOCIETY OF ACCOUNTANTS 
WCC/SR/al 


