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Dear Sirs,

IASB Exposure Draft of Proposed Amendments to IAS 39 Financial Instruments:
Recognition and Measurement – Exposures Qualifying for Hedge Accounting

The Hong Kong Institute of CPAs is the only body authorised by law to promulgate
financial reporting, auditing and ethical standards for professional accountants in Hong
Kong. We welcome the opportunity to provide you with our comments on the
captioned Exposure Draft. Our responses to the questions raised in your Exposure
Draft are set out in the Appendix for your consideration.

We support the IASB's initiative to clarify the areas of risks that are eligible for hedge
accounting and the portion of the cash flows that can be designated as a hedged item
under IAS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement. We recognise
that hedge accounting in IAS 39 is more rules-driven than principles-based and as the
amendments’objective is to provide clarity in identifying a qualifying hedge accounting
relationship, we accept the necessity for a short-term rules-based approach. However,
we believe that, in the long term, the IASB should develop principles-based standards
for financial instruments.

If you have any questions on our comments, please do not hesitate to contact me at
patricia@hkicpa.org.hk.

Yours sincerely,

Patricia McBride
Executive Director

PM/WC/ac

http://www.hkicpa.org.hk/professionaltechnical/accounting/exposuredraft/2007/I2C_IAS_39.pdf
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Hong Kong Institute of CPAs

Comments on the IASB Exposure Draft
Proposed amendments to IAS 39 Financial Instruments: Recognition and
Measurement – Exposures Qualifying for Hedge Accounting

Question 1 – Specifying the qualifying risks

The proposed amendments restrict the risks qualifying for designation as
hedged risks to those identified in paragraph 80Y.

Do you agree with the proposal to restrict the risks that qualify for designation
as hedged risks? If not, why? Are there any other risks that should be included
in the list and why?

We consider that the risks specified in the amendments are those risks that are
commonly designated as hedged items in practice. However, we are concerned that it
is not clear whether some of the less commonly hedged risks such as commodity price
risk and equity price risk would still qualify for hedge accounting.

Question 2 – Specifying when an entity can designate a portion of the cash flows
of a financial instrument as a hedged item

The proposed amendments specify when an entity can designate a portion of the
cash flows of a financial instrument as a hedged item.

Do you agree with the proposal to specify when an entity can designate a
portion of the cash flows of a financial instrument as a hedged item? If you do
not agree, why?

Are there any other situations in which an entity should be permitted to
designate a portion of the cash flows of a financial instrument as a hedged item?
If so, which situations and why?

We agree that the portions specified in the amendments are those most commonly
designated as hedged items.

APPENDIX
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Question 3 – Effect of the proposed amendments on existing practice

The aim of the proposed amendments is to clarify the Board’s original intentions
regarding what can be designated as a hedged item and in that way to prevent
divergence in practice from arising.

Would the proposed amendments result in a significant change to existing
practice? If so, what would those changes be?

As explained further below, we consider that the amendments may change existing
practice significantly where options are used as hedging instruments. The
amendments may also impact on hedge accounting in respect of non-financial items,
depending on how their relevance to paragraph 82 is interpreted.

The exposure draft includes an exception to the existing principles regarding hedge
accounting, by disallowing the use of the hypothetical derivative approach for hedges
of a one-sided risk, notwithstanding that measurement of the fair value change of cash
flows attributable to a one-sided risk (i.e. fair value changes in the hedged item for the
hedged risk) would exactly match the fair value change of a hypothetical option. We
do not support this exception.

Furthermore, the exposure draft includes a one-sided risk as a “portion” in paragraph
80Z, which would seem to eliminate an entity's ability to hedge account for options
over commodities (even using intrinsic value) since according to paragraph 82 a
“portion”of a non-financial instrument may not be designated as the hedged item
(other than for foreign currency risk). If interpreted in this way, this would also
represent a significant change to existing practice. We would support clarifying the
extent to which cash flow risks in a non-financial item may be hedged by broadening
the portions of non-financial instruments which may be designated as hedged items to
include those where the relevant portion is contractually specified and reliably
measurable, as the rationale given originally for disallowing the hedging of portions
(not being reliably measurable) is outdated: many portions of non-financial instruments
are easily measurable, often by way of a quoted price in an active market.

Question 4 – Transition

The proposed changes would be required to be applied retrospectively.
Is the requirement to apply the proposed changes retrospectively appropriate?
If not, what do you propose and why?

We do not support the retrospective application of this amendment. We believe that
amounts previously deferred in equity should continue to be carried forward and
transferred to profit or loss when the hedged transaction affects profit or loss. It will
often not be practicable to apply this amendment retrospectively. For example, where
the entity's accounting policy is to make a basis adjustment in a cash flow hedge and
inventory is measured on a weighted average basis, recreating historical inventory
data from first application of IAS 39 to date would, even if possible, give rise to undue
cost and effort.


