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Our Ref.: C/FRSC 
 
Sent electronically through the IASB Website (www.ifrs.org) 
 
30 March 2015 
 
Mr. Hans Hoogervorst 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 
 
 
Dear Hans, 
 
IASB Exposure Draft ED/2014/5 
Classification and Measurement of Share-based Payment Transactions 
 
The Hong Kong Institute of Certified Public Accountants is the only body authorised by 
law to promulgate financial reporting, auditing and ethical standards for professional 
accountants in Hong Kong. We welcome the opportunity to comment on this Exposure 
Draft (ED).  
 
We are grateful for the IASB's efforts to reduce diversity in practice, and support the 
amendments to IFRS 2 Share-based Payment as proposed in this ED. 

 
While we agree with prospective application of the amendments proposed in this ED by 
having considered the efforts required for retrospective application, we recommend that 
the IASB should provide guidance on how to apply the proposed amendments 
prospectively. 
 
Our detailed response to the questions raised in the ED is set out in the Appendix for your 
consideration. 
 
If you have any questions regarding the matters raised in our comment letter, please 
contact me or Ben Lo, Associate Director of the Institute's Standard Setting Department, 
at ben@hkicpa.org.hk. 
 
 
Yours faithfully, 
 
 
Christina Ng  
Head of Financial Reporting 
Hong Kong Institute of Certified Public Accountants 
 
CN/BL 
 
Encl. 
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APPENDIX 

Detailed comments on IASB Exposure Draft ED/2014/5 Classification and 

Measurement of Share-based Payment Transactions 
  
Question 1 
 
The IASB proposes to clarify that accounting for the effects of vesting and non-
vesting conditions on the measurement of a cash-settled share-based payment 
should follow the approach used for measuring equity-settled share-based 
payments in paragraphs 19 - 21A of IFRS 2. 
 
Do you agree? Why or why not? 
 

We support the IASB's proposal to provide guidance on the accounting for the effects 
of vesting and non-vesting conditions on the measurement of a cash-settled share-
based payment. We also agree with the proposed clarification in this ED that would 
result in consistent application of IFRS 2 to both equity-settled and cash-settled share-
based payments. 
 
However, the Institute notes that the wording in paragraphs BC 244 - BC 245 of IFRS 2 
is not consistent with the proposed guidance.  That is, paragraphs BC 244 - BC 245 of 
IFRS 2 imply that a liability should be recognised during the vesting period to the 
extent that employees have performed services even though there is a possibility that 
the benefit may not vest, whereas the proposed IG Example 12A illustrates that no 
expense would be recognised in Year 1 as the probability of achieving the revenue 
target is only 40%. 
 
The Institute recommends that the IASB amends the wording in paragraphs BC 244 - 
BC 245 of IFRS 2 to be consistent with the proposed IG Example 12A. 
 
Question 2 
 
The IASB proposes to specify that a share-based payment transaction in which 
the entity settles the share-based payment arrangement net by withholding a 
specified portion of the equity instruments to meet the statutory tax withholding 
obligation should be classified as equity-settled in its entirety. This is required if 
the entire share-based payment transaction would otherwise have been 
classified as an equity-settled share-based payment transaction if it had not 
included the net settlement feature. 
 
Do you agree? Why or why not? 
 
While we prefer to keep IFRSs as principles-based standards, we can understand the 
practical difficulties in apportioning each component of an equity-settled share-based 
payment arrangement with a net settlement feature in a manner that is consistent with 
the manner of settlement. Moreover, if we were to take View 1 of BC 10 of the ED (that 
is, to apportion each component), an entity would be required to estimate changes in 
tax laws, including changes in tax rates, that affect the amount that is required to be 
withheld and remitted by the entity and, as estimated inputs change, the entity would 
need to reclassify a portion of the share-based payment between cash-settled and 
equity-settled. 
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We also agree with the view contained in paragraph BC12 of the ED that 'the entity is 
acting as an agent in paying cash to the taxation authorities, because the tax obligation 
is the employee's obligation'. 
 
Accordingly, we are prepared to support the view contained in paragraph BC 15 of the 
ED, which is to reduce operational complexity. 
 
Question 3 
 
The IASB proposes to specify the accounting for modifications to the terms and 
conditions of a cash-settled share-based payment transaction that results in a 
change in its classification from cash-settled to equity-settled. The IASB 
proposes that these transactions should be accounted for in the following 
manner: 
 
(a) the share-based payment transaction is measured by reference to the 

modification-date fair value of the equity instruments granted as a result of 
the modification; 
 

(b) the liability recognised in respect of the original cash-settled share-based 
payment is derecognised upon the modification, and the equity-settled share-
based payment is recognised to the extent that the services have been 
rendered up to the modification date; and 

 
(c) the difference between the carrying amount of the liability as at the 

modification date and the amount recognised in equity at the same date is 
recorded in profit or loss immediately. 

 
Do you agree? Why or why not? 
 
We support the view contained in paragraph BC19 of the ED, which states that the 
modification to the terms and conditions of a cash-settled share-based payment 
transaction that results in a change in its classification from cash-settled to equity-
settled, is considered as a settlement of the original cash-settled share-based payment 
by the granting of a new equity-settled share-based payment. We think that in 
substance, a new transaction has been created and the balances relating to the earlier 
transaction should be de-recognised. Accordingly, we agree with the proposed 
amendment that the replacement awards should be measured by reference to the 
modification-date fair value of the equity instruments granted. This proposal would also 
be consistent with the grant-date approach for equity-settled share-based payment. 
 
We also support the IASB's proposal that any difference between the carrying amount 
of the liability as at the modification date and the amount recognised in equity at the 
same date would be recorded in profit or loss immediately. This would be consistent 
with the accounting treatment for the extinguishment of liabilities as the magnitude of 
change is considered as significant. However, as some may be confused as to how to 
attribute unvested amounts between services provided in the past and services to be 
provided in the future, we recommend that the IASB adds an illustrative example to 
illustrate the accounting at the modification date, as well as the subsequent accounting 
until the vesting of the equity-settled share-based payment. 
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Question 4 

 
The IASB proposes prospective application of these amendments, but also 
proposes to permit the entity to apply the amendments retrospectively if it has 
the information needed to do so and this information is available without the use 
of hindsight. 
 
Do you agree? Why or why not? 

 
Having considered the efforts required for retrospective application, we support 
applying these proposed amendments prospectively.  
 
However, we recommend that the IASB clarifies how to apply the proposed 
amendments prospectively. For example, should the proposed amendments apply to 
new share-based transactions only or to both new and existing share-based 
transactions? For the amendment that relates to modification of a share-based 
transaction from cash-settled to equity-settled, we believe the amendment should 
apply only to modifications that take place after the amendment comes into effect (that 
is, 'new' modifications). 
 
The Institute also thinks that the IASB should consider developing consistent core 
'principles' for transitional provisions of new standards and amendments to existing 
standards. If the IASB considers that the default 'retrospective' application does not 
work in practice due to cost or any other reasons, perhaps 'prospective' application 
with additional disclosure on the impact of the proposed or new requirements to 
comparative amounts should become a default principle for transitional provisions. 
 
Question 5 
 
Do you have any other comments on the proposals? 
 
We do not have any other comments. 
 

 
~ End ~ 


