


Responses of the Hong Kong Association of Banks (“HKAB”) to the International 
Accounting Standards Board’s Exposure Draft on Measuring Quoted Investments 
in Subsidiaries, Joint Ventures and Associates at Fair Value (Proposed 
Amendments to IAS 12, IAS 27, IAS 28 and IAS 36 and Illustrative Examples for 
IFRS 13) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
We agree with the Board’s proposal as it is consistent with the well accepted valuation 
approach that already taken by preparers of financial statements. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In view of operational simplicity and enhanced consistency of fair value measurement, we 
agree with this proposed amendment.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
We agree with the proposed amendment as it will align the fair value measurement of a 
quoted CGU to a quoted investment in subsidiaries, associates, and joint ventures.  This also 
maximises the use of Level 1 inputs as advocated under IFRS 13.  
 
 
 
 

Question 1—The unit of account for investments in subsidiaries, joint ventures and 
associates 
The IASB concluded that the unit of account for investments within the scope of IFRS 10, 
IAS 27 and IAS 28 is the investment as a whole rather than the individual financial 
instruments included within that investment (see paragraphs BC3–BC7).   
Do you agree with this conclusion? If not, why and what alternative do you propose? 

Question 2—Interaction between Level 1 inputs and the unit of account for 
investments in subsidiaries, joint ventures and associates 
The IASB proposes to amend IFRS 10, IFRS 12, IAS 27 and IAS 28 to clarify that the fair 
value measurement of quoted investments in subsidiaries, joint ventures and associates 
should be the product of the quoted price (P) multiplied by the quantity of financial 
instruments held (Q), or P × Q, without adjustments (see paragraphs BC8–BC14). 
Do you agree with the proposed amendments? If not, why and what alternative do you 
propose? Please explain your reasons, including commenting on the usefulness of the 
information provided to users of financial statements. 

Question 3—Measuring the fair value of a CGU that corresponds to a quoted entity 
The IASB proposes to align the fair value measurement of a quoted CGU to the fair value 
measurement of a quoted investment. It proposes to amend IAS 36 to clarify that the 
recoverable amount of a CGU that corresponds to a quoted entity measured on the basis of 
fair value less costs of disposal should be the product of the quoted price (P) multiplied by  
the quantity of financial instruments held (Q), or P × Q, without adjustments (see 
paragraphs BC15–BC19). To determine fair value less costs of disposal, disposal costs are 
deducted from the fair value amount measured on this basis. 
Do you agree with the proposed amendments? If not, why and what alternative do you 
propose? 
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We welcome the Board’s proposal to provide additional illustrative example for the 
application of paragraph 48 of IFRS 13. However, we believe additional guidance should be 
provided on the following aspects: 
 
- the proposed example only applies to a portfolio which is entirely comprised of 

instruments with Level 1 inputs. More examples concerning portfolio consisting of 
instruments for which Level 1 inputs are unavailable should be provided; 
 

- how would this illustrative example interact with the practical expedient of mid-market 
pricing in paragraph 71 of IFRS 13; and 

 
- how should an entity allocate the bid-ask spread of the net exposure to the instruments for 

disclosure purpose. 
 
In addition, we recommend the Board to consider incorporating this additional guidance in 
Appendix B of IFRS 13 rather than as an illustrative example. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
We believe the transition provision should be consistently applied to all affected standards. 
Specifically, we do not support the retrospective application as we believe these clarifications 
should be viewed as or akin to a change in accounting estimate. Therefore, the general 
transition provision of prospective application in IAS 8 applies without restatement in the 
opening retained earnings or other components of equity.   
 

Question 4—Portfolios 
The IASB proposes to include an illustrative example to IFRS 13 to illustrate the 
application of paragraph 48 of that Standard to a group of financial assets and financial 
liabilities whose market risks are substantially the same and whose fair value measurement 
is categorised within Level 1 of the fair value hierarchy. The example illustrates that the 
fair value of an entity’s net exposure to market risks arising from such a group of financial 
assets and financial liabilities is to be measured in accordance with the corresponding level 
1 prices. 
Do you think that the proposed additional illustrative example for IFRS 13 illustrates the 
application of paragraph 48 of IFRS 13? If not, why and what alternative do you propose? 

Question 5—Transition provisions 
The IASB proposes that for the amendments to IFRS 10, IAS 27 and IAS 28, an entity 
should adjust its opening retained earnings, or other component of equity, as appropriate, to 
account for any difference between the previous carrying amount of the quoted 
investment(s) in subsidiaries, joint ventures or associates and the carrying amount of those 
quoted investment(s) at the beginning of the reporting period in which the amendments are 
applied. The IASB proposes that the amendments to IFRS 12 and IAS 36 should be applied 
prospectively. 
The IASB also proposes disclosure requirements on transition (see paragraphs BC32–
BC33) and to permit early application (see paragraph BC35).  
Do you agree with the transition methods proposed (see paragraphs BC30–BC35)? If not, 
why and what alternative do you propose? 
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In addition, no transition provision arrangement is addressed for the proposed amendment 
under IFRS 13.  We request that the same prospective transition application should be 
provided with disclosure on the effect of change in estimate.  
 
Furthermore, we agree with the early adoption option provided that all relevant standards 
should be early adopted simultaneously to ensure consistent application.  
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