
 

 

Our Ref.: C/FRSC 
 
Sent electronically through the IASB Website (www.ifrs.org) 
 
25 July 2013 
 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 
 
Dear Sirs, 
 
IASB Exposure Draft of Defined Benefit Plans: Employee Contributions 
 
The Hong Kong Institute of Certified Public Accountants is the only body authorised by 
law to promulgate financial reporting, auditing and ethical standards for professional 
accountants in Hong Kong. We welcome the opportunity to provide you with our 
comments on this Exposure Draft (ED). Our responses to the questions raised in your 
Invitation to Comment are set out in the Appendix for your consideration. 
 
We agree with the IASB's proposals on the basis that they clarify the existing 
requirements in IAS 19 (2011) on accounting for contributions from employees or third 
parties and existing inconsistency in relation to the attribution of these contributions which 
would reduce potential divergence in practice and provide pragmatic solution to preparers. 
 
If you have any questions regarding the matters raised in our submission, please contact 
Winnie Chan, our Associate Director of Standard Setting at winniechan@hkicpa.org.hk. 
 
Yours faithfully, 
 
 
Simon Riley 
Director, Standard Setting 
 
SR/WC 
 
Encl. 
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APPENDIX 

Hong Kong Institute of CPAs 
 
Comment on IASB Exposure Draft of Defined Benefit Plans: Employee 
Contributions 
 
Question 1—Reduction in service cost 
 
The IASB proposes to amend IAS 19 to specify that contributions from 
employees or third parties set out in the formal terms of a defined benefit plan 
may be recognised as a reduction in the service cost in the same period in which 
they are payable if, and only if, they are linked solely to the employee's service 
rendered in that period. An example would be contributions that are a fixed 
percentage of an employee's salary, so the percentage of the employee's salary 
does not depend on the employee's number of years of service to the employer. 
Do you agree? Why or why not? 
 
We support the IASB's proposal of providing a practical expedient that allows entities 
to choose between accounting for contributions from employees or third parties that 
are linked solely to the employee's service rendered in that period either as a reduction 
in service cost for that period or by attribution to periods of service as a negative 
benefit. The proposals would address diversity in practice that would likely arise 
regarding the accounting for contributions from employees or third parties to defined 
benefit plans. It also offers a pragmatic solution that will simplify the accounting for 
preparers. 
 
 
Question 2—Attribution of negative benefit 
 
The IASB also proposes to address an inconsistency in the requirements that 
relate to how contributions from employees or third parties should be attributed 
when they are not recognised as a reduction in the service cost in the same 
period in which they are payable. The IASB proposes to specify that the negative 
benefit from such contributions is attributed to periods of service in the same 
way that the gross benefit is attributed in accordance with paragraph 70. Do you 
agree? Why or why not? 
 
We support the amendments. We believe that attribution should be consistent between 
gross benefit and employee contributions to arrive at a net benefit. Using different 
attributions would have the potential to distort the measurement of the defined benefit 
obligation. 
 
 
Question 3—Other comments 
 
Do you have any other comments on the proposals? 
 
We have no further comments. 
 
 

 
~ End ~ 

 


