
 

 

Our Ref.: C/FRSC 
 
Sent electronically through the IASB Website (www.ifrs.org) 
 
28 October 2013 
 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 
 
Dear Sirs, 
 
IASB Exposure Draft of Agriculture: Bearer Plants 
 
The Hong Kong Institute of Certified Public Accountants is the only body authorised by 
law to promulgate financial reporting, auditing and ethical standards for professional 
accountants in Hong Kong. We welcome the opportunity to provide you with our 
comments on this Exposure Draft (ED). Our responses to the questions raised in your 
Invitation to Comment are set out in the Appendix for your consideration. 
 
We support the proposal to account for bearer plants as property, plant and equipment in 
accordance with the requirements in IAS 16, rather than in accordance with IAS 41. We 
agree with the observations that bearer plants in general after reaching maturity do not 
undergo further significant biological transformation. We agree that most bearer plants are 
used in a way that is very similar to the use of property, plant and equipment. We believe 
that the accounting models of IAS 16 can be applied to bearer plants. However, given that 
the growing phase of different bearer plants may differ significantly we recommend that 
the maturity date (i.e. the cut-off date for accumulation of direct costs) should be defined 
to avoid divergence in practice. 
 
If you have any questions regarding the matters raised in our submission, please contact 
Winnie Chan, our Associate Director of Standard Setting at winniechan@hkicpa.org.hk. 
 
Yours faithfully, 
 
 
Simon Riley 
Director, Standard Setting 
 
SR/WC 
 
Encl. 
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APPENDIX 

Hong Kong Institute of CPAs 
 
Comment on IASB Exposure Draft of Agriculture: Bearer Plants 
 
Question 1—Scope of the amendments 
 
The IASB proposes to restrict the scope of the proposed amendments to bearer 
plants. The proposals define a bearer plant as a plant that is used in the 
production or supply of agricultural produce, that is expected to bear produce 
for more than one period and that is not intended to be sold as a living plant or 
harvested as agricultural produce, except for incidental scrap sales. 
 
Under the proposals, if an entity grows plants both to bear produce and for sale 
as living plants or agricultural produce, apart from incidental scrap sales, it must 
continue to account for those plants within the scope of IAS 41 at fair value less 
costs to sell in their entirety (for example, trees that are cultivated for their 
lumber as well as their fruit). 
 
Do you agree with the scope of the amendments? If not, why and how would you 
define the scope? 
 
Yes, we agree with the scope of the amendments limited to bearer plants as proposed 
by the IASB.  
 
However, we would note that the comments in paragraph BC11 concerning “many” 
bearer livestock having a common alternative use are an over-generalization of the 
realities of modern large-scale farming enterprises (such as dairy farms or battery 
chicken farms) and their selective breeding and culling business models. In fact, the 
observation that mature “bearer” biological assets are little different from a factory 
production line would apply equally well to many modern livestock operations which 
operate on a scale large enough to be adopting IFRSs for their financial reporting.  
 
Therefore, although we accept the limitation of the scope of this amendment, it is on 
the basis of reducing the complexity of the drafting and, it appears, the lack of demand 
from livestock producers to move away from the fair value model, and not because we 
agree with the comments in BC11. 
 
 
Question 2—Accounting for bearer plants before maturity 
 
The IASB proposes that before bearer plants are placed into production (ie 
before they reach maturity and bear fruit) they should be measured at 
accumulated cost. This would mean that bearer plants are accounted for in the 
same way as self-constructed items of machinery. 
 
Do you agree with this accounting treatment for bearer plants before they reach 
maturity? If not, why and what alternative approach do you recommend? 
 
We support the use of an accumulated cost measurement model for immature plants 
within the limited scope of the amendment. 
 
We agree that active markets for immature plants often do not exist. We agree with the 
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proposal that the IAS 16 cost-accumulation model is more relevant and reliable for 
immature bearer plants, and will provide useful information. 
 
However, we consider that more guidance should be provided for determining when 
bearer plants are mature (i.e. the cut-off date for accumulation of direct costs). Unlike 
construction of property, plant and equipment, we believe that assessing whether 
bearer plants are mature is less straightforward. We suggest that a definition of the 
maturity date should be provided to avoid divergence in practice. 
 
 
Question 3—Accounting for bearer plants before maturity 
 
Some crops, such as sugar cane, are perennial plants because their roots 
remain in the ground to sprout for the next period’s crop. Under the proposals, if 
an entity retains the roots to bear produce for more than one period, the roots 
would meet the definition of a bearer plant. 
 
The IASB believes that in most cases the effect of accounting for the roots 
separately under IAS 16 would not be material and the IASB does not therefore 
believe that specific guidance is required. 
 
Do you think any additional guidance is required to apply the proposals to such 
perennial crops? If so, what additional guidance should be provided and why? 
 
We agree that perennial plants such as sugar cane meet the definition of a bearer 
plant. We note that the roots of perennial plants grow along with the first agricultural 
produce, and are left behind after the first harvest to allow additional crops of 
agricultural produce to grow on subsequent seasons. Given that the growing phase of 
different bearer plants may differ, as noted in Q2, we believe that a definition of the 
maturity date should be provided to ensure consistent application of the standard in 
practice. 
 
 
Question 4—Accounting for bearer plants after maturity 
 
The IASB proposes to include bearer plants within the scope of IAS 16. 
Consequently, entities would be permitted to choose either the cost model or the 
revaluation model for mature bearer plants subject to the requirements in IAS 16. 
All other biological assets related to agricultural activity will remain under the 
fair value model in IAS 41. 
 
Do you agree that bearer plants should be accounted for in accordance with 
IAS 16? Why or why not? If not, what alternative approach do you recommend? 
 
We agree that mature bearer plants should be accounted for under the cost model or 
the revaluation model of IAS 16.  We agree that most bearer plants are used in a way 
that is very similar to the use of property, plant and equipment. 
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Question 5—Additional guidance 
 
The IASB proposes that the recognition and measurement requirements of 
IAS 16 can be applied to bearer plants without modification. 
 
Are there any requirements in IAS 16 that require additional guidance in order to 
be applied to bearer plants? If so, in what way is the current guidance in IAS 16 
insufficient and why? 
 
We believe that the accounting models of IAS 16 can be applied to bearer plants. 
However, as noted in our response to Questions 2 and 3, we believe that a definition of 
maturity date should be produced to reduce diversity in practice. 
 
 
Question 6—Fair value disclosures for bearer plants 
 
Do you think either of the following types of disclosures about bearer plants 
should be required if they are accounted for under the cost model in IAS 16 —
why or why not: 
 
(a) disclosure of the total fair value of the bearer plants, including information 

about the valuation techniques and the key inputs/assumptions used; or 
 
(b) disclosure of the significant inputs that would be required to determine the 

fair value of bearer plants, but without the need to measure or disclose the 
fair value of them? 

 
We consider that no additional fair value disclosures should be required for bearer 
plants. The reason for allowing the bearer plants to be able to account for under IAS 16 
is because it provides more useful information for the user. A requirement for additional 
fair value disclosures would be inconsistent with the basic premise underlying these 
amendments. 
 
 
Question 7—Additional disclosures  
 
Many investors and analysts consulted during the user outreach said that 
instead of using the fair value information about bearer plants they use other 
information, for example, disclosures about productivity, including age profiles, 
estimates of the physical quantities of bearer plants and output of agricultural 
produce. They currently acquire this information via presentations made to 
analysts, from additional information provided by management in annual reports 
(for example, in the Management Commentary) or directly from companies. 
 
Do you think any disclosures for bearer plants, apart from those covered in 
Question 6, should be required in addition to those in IAS 16? If so, what and 
why? 
 
We consider that the disclosure of non-financial information should not be required in 
the financial statements. The information suggested in the question could, if required, 
prove difficult to audit. We believe that the disclosure of non-financial information 
should be optional if preparers wish to provide this information for the benefits of users. 



 

 5 

Question 8—Transition provisions 
 
The IASB proposes to permit an entity to use the fair value of an item of bearer 
plants as its deemed cost at the start of the earliest comparative period 
presented in the first financial statements in which the entity applies the 
amendments to IAS 16. The election would be available on an item-by-item basis. 
The IASB also plans to permit early application of the amendments to IAS 16 and 
IAS 41. 
 
Do you agree with the proposed transition provisions? If not, why and what 
alternative do you propose? 
 
We support the transitional provisions proposed in the amendment as it provides a 
pragmatic solution for preparers. 
 
 
Question 9—First-time adopters 
 
The IASB proposes that the deemed cost exemption provided for an item of 
property, plant and equipment in IFRS 1 First-time Adoption of International 
Financial Reporting Standards should also be available for an item of bearer 
plants. 
 
Do you agree with the proposed transition provisions for first-time adopters? If 
not, why and what alternative do you propose? 
 
We support the deemed cost exemption in IFRS 1 for bearer biological assets. 
 
 
Question 10—Other comments 
 
Do you have any other comments on the proposals? 
 
We do not have any further comments. 
 
 
 
 
 
 
 

 
~ End ~ 

 


