
 

 

Our Ref.: C/FRSC   
 
Sent electronically via email (commentletters@ifrs.org) 

 
30 January 2012 
 
SME Implementation Group 
30 Cannon Street  
London EC4M 6XH  
United Kingdom 
 
Dear Sirs,   
 
SME Implementation Group Draft Question and Answers on  
IFRS for SMEs (Section 30, Issue 1) – Recycling of cumulative exchange 
differences on disposal of a subsidiary 
IFRS for SMEs (Section 11, Issue 1) – Fallback to IFRS 9 Financial Instruments 

 
The Hong Kong Institute of Certified Public Accountants ("the Institute") is the only 
body authorised by law to promulgate financial reporting, auditing and ethical 
standards for professional accountants in Hong Kong. We welcome the opportunity to 
provide you with our comments on the captioned paper. Our responses to the 
questions raised in your Q&As are set out in the Appendix for your consideration. 
 
The Institute generally agrees with the content of the draft Q&As and consider that they 
are helpful for the practitioners. In addition to the issuance of the Q&As, we consider 
the issues should be further addressed when the post-implementation review on the 
standard is performed.  
 
If you have any questions on our comments, please do not hesitate to contact me at 
ong@hkicpa.org.hk. 
 
Yours faithfully,        
 
 
Steve Ong, FCPA, FCA   
Director, Standard Setting Department 
 
SO/AW/jn 

--- 
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Comments on IFRS for SMEs (Section 30, Issue 1) – Recycling of cumulative 
exchange differences on disposal of a subsidiary 
 
Paragraph 30.13 requires exchange differences arising on translation of a 
monetary item that forms part of a reporting entity’s net investment in a 
subsidiary to be recognised initially in other comprehensive income and to be 
reported as a component of equity in the consolidated financial statements. It 
specifically prohibits those cumulative exchange differences from being 
recognised in profit or loss (ie 'recycled') on disposal of that net investment. 
 
Paragraph 30.18 similarly requires exchange differences arising on translation of 
a foreign subsidiary into the group presentation currency for consolidation 
purposes to be recognised in other comprehensive income. But paragraph 30.18 
is silent on recycling. Are the cumulative exchange differences that arise on 
translation into a presentation currency also prohibited from being recognised in 
profit or loss on disposal of the subsidiary? 
 

We agree with the answer provided in the draft Q&A that cumulative exchange 
differences that arise on translation into a presentation currency are prohibited from 
being recognised in profit or loss on disposal of the subsidiary.   
 
Paragraph 30.18 of the IFRS for SMEs does not specify whether cumulative exchange 
differences that arise on translation into the group presentation currency should or 
should not be recognised in profit or loss on disposal of the subsidiary. We agree with 
the draft Q&A that paragraph 9.18 contains guidance which addresses this issue. 
Paragraph 9.18 states "The difference between the proceeds from the disposal of the 
subsidiary and its carrying amount as of the date of disposal, excluding the cumulative 
amount of any exchange differences that relate to a foreign subsidiary recognised in 
equity in accordance with Section 30 Foreign Currency Translation, is recognised in 

the consolidated statement of comprehensive income (or the income statement, if 
presented) as the gain or loss on the disposal of the subsidiary".   
 
Whilst we agree with the draft Q&A that the word "excluding" should be interpreted as 
"not taking the exchange difference into account in measuring the gain or loss on 
disposal", we believe that the wording in paragraph 9.18 is not sufficiently clear.  The 
paragraph could be interpreted as saying that the cumulative amount of any exchange 
differences shall be deducted from the difference between the proceeds from the 
disposal of the subsidiary and its carrying amount, and be recognised in the 
consolidated statement of comprehensive income. We recommend to clarify the 
standard by amending the third sentence of paragraph 9.18 as follows:  
 
"The difference between the proceeds from the disposal of the subsidiary and its 
carrying amount as of the date of disposal, is recognised in the consolidated statement 
of comprehensive income (or the income statement, if presented) as the gain or loss 
on the disposal of the subsidiary. The cumulative amount of any exchange differences 
that relate to a foreign subsidiary recognised in equity in accordance with Section 30 
Foreign Currency Translation should not be recognised in profit or loss (ie "recycled") 
on disposal of that subsidiary." 
 
We believe the above recommendation is consistent with Paragraph BC123 of the 
Basis of Conclusion of IFRS for SMEs on the related issue.  

APPENDIX 
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Comments on IFRS for SMEs (Section 11, Issue 1) – Fallback to IFRS 9 Financial 
Instruments 
 
Paragraph 11.2(b) gives an entity the option of applying the recognition and 
measurement provisions of IAS 39 Financial Instruments: Recognition and 
Measurement to account for all of its financial instruments instead of following 
the recognition and measurement requirements in Section 11 Basic Financial 
Instruments and Section 12 Other Financial Instruments Issues. The IASB has 
been replacing IAS 39 with IFRS 9 Financial Instruments in phases. May an entity 
choose to apply the recognition and measurement provisions of IFRS 9? 

 
We agree with the answer provided in the draft Q&A that IFRS for SMEs entities are 
not permitted to apply recognition and measurement provisions of IFRS 9 to account 
for all of its financial instruments. We agree with BC1 that allowing use of IFRS 9 by 
SMEs would require a change to the IFRS for SMEs.  
 
We would expect that the issue on whether it would be beneficial to allow entities to 
apply IFRS 9 instead of IAS 39 should be considered in relation to the post-
implementation review of the IFRS for SMEs.  
 
   
 
 
 
 
 
 

~ End ~ 


