
 

 

Our Ref.: C/FRSC   
 
Sent electronically through email commentletters@ifrs.org 
 
21 October 2011 
 

International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street  
London EC4M 6XH  
United Kingdom 
 
 
Dear Sirs,   
 
IASB Exposure Draft of Proposed Improvements to IFRSs (Fourth Set) 

 
The Hong Kong Institute of Certified Public Accountants is the only body authorised by 
law to promulgate financial reporting, auditing and ethical standards for professional 
accountants in Hong Kong. We welcome the opportunity to provide you with our 
comments on the captioned Exposure Draft. Our responses to the questions raised in 
your Exposure Draft are set out in the Appendix for your consideration. 

 
We generally agree that the proposed amendments are appropriate matters to be 
addressed in the Annual Improvements Project and are in overall agreement with the 
intentions of the proposed amendments. However, we consider additional clarification 
would be required for some of the proposed amendments. In particular we note that 
the amendments to IAS 1 Presentation of Financial Statement – Clarification of 
requirements for comparative information introduce a number of terms (for example, 
"comparative information" and "required comparative period") for which a definition is 
not provided. This could create inconsistencies in application and may have 
unintended consequences. We believe that the use of clearly defined terms will 
contribute to the clarity of the scope and effect of the proposed amendments. 
 
Our detailed comments on the Exposure Draft are set out in the appendix to this letter.  
 
If you have any questions on our comments, please do not hesitate to contact me at 
ong@hkicpa.org.hk. 
 
Yours faithfully,       
 
 
Steve Ong, FCPA, FCA  
Director, Standard Setting Department 
 
SO/WC/jn 
 
Encl. 
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Comments on the IASB Exposure Draft of Proposed Improvements to IFRSs 
(Fourth Set) 
 

 
Question 1 

 
Do you agree with the Board’s proposal to amend the IFRS as described in the 
exposure draft? If not, why and what alternative do you propose? 
 
We set out below our responses to those proposed amendments which we have 
particular concerns or suggestions. 
 
 
(a) IFRS 1 First-time Adoption of IFRS – Repeated application of IFRS 1 

 
We agree that an entity should apply IFRS 1 again in the circumstance described 
in proposed paragraph BC 1 (i.e. when an entity moves from national GAAP to 
IFRSs for a second time).  
 
However, we are concerned that the proposed amendment, as currently drafted, 
would require application of IFRS 1 in a variety of circumstances, some of which 
may not be appropriate or necessary. Proposed paragraph 2A states: “An entity 
shall apply this IFRS when the entity's most recent previous annual financial 
statements did not contain an explicit and unreserved statement of compliance with 
IFRSs.”  
 
For example, this could be argued to be the case when an entity has departed from 
a particular IFRS in accounting for a particular transaction in the previous year 
which has been disclosed in the financial statements (and might have led to a 
qualified auditors report). The previous annual financial statements of the entity, 
therefore, do not contain an explicit and unreserved statement of compliance with 
IFRSs. 
 
To avoid any unintended consequences arising from unclear drafting (e.g. 
inconsistencies between the Basis for Conclusions and the actual wording of the 
amendments), we believe that the proposed amendment should be revised so that 
it is consistent with the scenario described in proposed paragraph BC1.  
 
We propose that the Board should make amendments to proposed paragraph 2A 
to avoid any unintended consequences described above.  
 

(b) IFRS 1 First-time Adoption of IFRS – Borrowing costs relating to qualifying 
assets for which the commencement date for capitalization is before the 
transition date 

 
We agree with the proposed amendments as explained in proposed paragraphs 
BC5 – 6.  
 
However, we found the drafting in the proposed amendments unclear. On the one 
hand, the proposed paragraph D23 makes reference to the transitional provisions 
set out in paragraph 27 of IAS 23. Paragraph 27 of IAS 23 states that, when the 
application of IAS 23 constitutes a change in accounting policy, an entity should 
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apply IAS 23 to borrowing costs relating to qualifying assets for which the 
commencement date for capitalisation is on or after the effective date. The 
reference to paragraph 27 could be read in a way that a first time IFRS adopter 
should continue to apply the previous GAAP in relation to those borrowing costs for 
which the commencement date for capitalisation is before the date of transition to 
IFRSs. On the other hand, the proposed paragraph D23(b) states that a first-time 
IFRS adopter should account for borrowing costs incurred on or after the date of 
transition to IFRSs, including those incurred on or after that date on qualified 
assets already under construction.  

 
We believe that the Board should make it clear in the final amendments as to what 
is intended. Particularly, the Board should address the above-mentioned potential 
inconsistency.  

 
In addition, the proposed additions in paragraph D23 states: “An entity electing to 
apply this exemption can choose to apply the requirements in IAS 23 from an 
earlier date as permitted by paragraph 28 of IAS 23. From the date on which an 
entity applying this exemption applies IAS 23, it: (a) shall not restate … ; and (b) 
shall account for borrowing costs …” (Emphasis underlined).  

 
The drafting is not clear to us as to whether the proposed paragraphs D23(a) and 
(b) are only applicable to a situation in which an entity chooses to apply the 
requirements from an earlier date as permitted under paragraph 28 of IAS 23. 
Based on paragraphs BC 5 – 6, it appears that the proposed paragraphs D23(a) 
and (b) can also be applied to a situation in which the requirements in IAS 23 are 
applied since the date of transition to IFRSs.  We believe that the Board should 
address this potential inconsistency so that the final amendment is consistent with 
its basis for conclusions.  

 
(c) IAS 1 Presentation of Financial Statement – Clarification of requirements for 

comparative information 
 

We have a number of comments relating to the proposed amendments to IAS 1 as 
follows:  

 
(i) Comparative information in respect of the previous period  

 
We welcome the Board's intention to clarify that comparative information in respect 
of the previous period forms part of a complete set of financial statements. 
However, we have the following concerns with regards to the proposal:  

 

 We note that paragraph 10 of IAS 1 states that comparative information in 
respect of the previous period forms part of a complete set of financial 
statements, and that paragraph 38 of IAS 1 states that an entity should present 
comparative information in respect of the required comparative period, except 
when IFRSs permit or require otherwise. We also note that proposed 
paragraph 38A states that an entity should present, as a minimum, two 
statements of financial position, two statements of comprehensive income, two 
statements of cash flows and two statements of changes in equity, and related 
notes. However, there is no clear definition as to what constitute "the required 
comparative period".  A number of constituents in our jurisdiction have 
requested the Board to provide a clear definition as to what the required 
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comparative period is and related guidance on this area. For example, they 
would like the Board to clarify the following situations, as guidance in the final 
amendments:  

 
- Situation 1: An entity presents an additional primary statement in respect 

of the previous periods in accordance with the local regulatory 
requirements. For example, an entity is preparing its financial statements 

in accordance with IFRSs for year ending 31 December 2011. The local 
jurisdiction requires the entity to present a statement of comprehensive 
income and a statement of cash flows for the year ended 31 December 
2009 in addition to the two statements for the year ending 31 December 
2011 and for the year ended 31 December 2010. In such a scenario, it 
would be helpful to clarify whether the additional statement of 
comprehensive income and statement of cash flows constitute 
"comparative information in respect of the previous period" in applying the 
requirements of IAS 1. If it does, a question has been raised as to whether 
a fourth statement of financial position (i.e. a statement of financial 
position as at 1 January 2009) is required if there is a retrospective 
restatement of items in the financial statements.   

 
- Situation 2: An entity changes its financial year end date. For example, an 

entity previously adopted 31 December as its year end date and now 
changes its year end date to September in 2011, it is not clear from the 
proposed amendments as to what the comparative period is – should it be 
as previously presented, or follow a comparable period to that of the 
current period?   

 
Should the Board define comparative information in respect of the previous period, 
we suggest the Board to make reference to paragraph 20 of HKAS 34 that clearly 
defines what the comparative information is.  In addition, the Board should consider 
including the definition in the "definitions" section of IAS 1.   

 
(ii) Inconsistent requirements set out in proposed paragraphs 38B and 40C  

 
We consider that there are inconsistent requirements between the proposed 
paragraphs 38B and 40C. The proposed paragraph 38B requires that related notes 
are required for any voluntary presentation of an additional comparative statement 
while the proposed paragraph 40C states that an entity is not required to present 
related notes to the opening statement of financial position if it makes a 
retrospective restatement or reclassification. Conceptually, it is difficult to 
understand why there is a difference.  

 
We are of the view that an entity need not present related notes to the additional 
comparative information when it prepares an additional comparative statement for a 
period that does not constitute part of a complete set of financial statements. This 
will achieve consistency between the proposed paragraphs 38B and 40C.   

 
  



 

5 
 

(iii) When an entity needs to present an additional statement of financial 
position (paragraph 40A)  

 
Paragraph 40A requires that an entity should present an additional statement of 
financial position as at the beginning of the required comparative period if it 
restates or reclassifies items in its financial statements. We would like the Board to 
provide guidance as to those types of situations when a reclassification of items in 
the financial statements would trigger the presentation of the additional statement 
of financial statements. For example:  

 

 Does a reclassification of items in the primary statement of comprehensive 
income (e.g. an item being reclassified from "distribution expenses" to 
"administrative expenses) and in the primary statement of cash flows (e.g. an 
item being reclassified from "cash flows from operating activities" to "cash 
flows from investing activities") trigger the presentation of additional 
statement of financial position?  

 

 Does a reclassification of items in a particular note to the financial statements 
(e.g. items are re-presented in segment reporting note or other receivables 
note) trigger the presentation of an additional statement of financial statement?  

 
In the above examples, we are of the view that the presentation of an additional 
statement of financial position does not provide users with any useful additional 
information, and hence we do not believe that the additional statement of financial 
position should be required.  We suggest that the Board should only require an 
additional statement of financial position when an entity reclassifies items in the 
statement of financial position.  

 
(d) IAS 1 Presentation of Financial Statement – Changes to reflect the updated 

conceptual framework 
 

We note that one of the amendments to IAS 1 is intended to align it with changes 
made to the Conceptual Framework which has been amended to deal with the new 
objective of "financial reporting" which supersedes the objective of "financial 
statements". We believe that "financial reporting" is much wider in scope than 
"financial statements" as "financial reporting" could include other financial reporting 
matters. We recommend that the IASB provide an explanation in paragraph 9A that 
financial statements are one part of general purpose financial reports and modify 
the start of paragraph 9B to indicate that financial statements are only part of the 
solution e.g. to reword it as follows: "Consistent with the objective of general 
purpose financial reporting, financial statements provide information about an 
entity's …..".   

 
(e) IAS 16 Property, Plant and Equipment – Classification of servicing equipment 

 
We agree with the proposed amendments to IAS 16.  
 
However, we believe that the Board should remove the word “major” from 
paragraph 8 of IAS 16. The use of the word "major" seems to suggest that spare 
parts that are less expensive would not qualify as property, plant and equipment 
despite the fact that the items would be used for more than one annual accounting 
period. Such a view is not consistent with our understanding of the principles 
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underlying in paragraph 8 of IAS 16 - spare parts, stand-by equipment and 
servicing equipment qualify as property, plant and equipment when an entity 
expects to use them during more than one annual accounting period. Therefore, we 
believe that the word "major" is not necessary and suggest the Board to remove it. 
 
We also believe that the phrase “during more than one period” as set out in 
paragraph 8 should be replaced by “during more than one annual accounting 
period”.  
 
Moreover, we note that the Board proposes retrospective application regarding the 
proposed amendments. This would appear to be on the basis that the amendments 
are merely a clarification. We believe that the Board should contact the relevant 
constituents (e.g. those that have proposed these amendments) to determine 
whether there is any practical difficulty in applying the amendments retrospectively, 
and if so, consider whether transitional provisions are necessary.  

 
(f) IAS 34 Interim Financial Reporting – Interim financial reporting and segment 

information for total assets 
 

We note that the proposed paragraph 52 requires prospective application, which is 
not consistent with paragraph 29 of IFRS 8. Also, we believe that the Board should 
make it clear in the final amendments that comparative information is required to be 
disclosed in the circumstance described in the amendments to paragraph 
16A(g)(iv).  

 
  
Question 2 
 
Do you agree with the proposed transitional provisions and effective date for the 
issue as described in the exposure draft? If not, why and what alternative do you 
propose? 

 
We agree with the proposed transition provisions and effective date of all the proposed 
amendments except for those relating to IAS 16 and IAS 34 (please see our response 
to Question 1). 

 
 
 
 
 

~ End ~ 


