
30 November 2011 
 
To: Members of the Hong Kong Institute of CPAs 

All other interested parties 
 
INVITATION TO COMMENT ON SME IMPLEMENTATION GROUP DRAFT 
QUESTION AND ANSWERS  
 

Comments to be received by 6 January 2012 
 

The Hong Kong Institute of Certified Public Accountants’ (Institute) Financial Reporting 
Standards Committee (FRSC) is seeking comments on the draft non-mandatory guidance 
in the form of Question and Answers (Q&As) published by the SME Implementation 
Group (SMEIG), which have been posted on the Institute’s website at: 
http://www.hkicpa.org.hk/en/standards-and-regulations/standards/financial-
reporting/exposure-drafts/.     
 
The SMEIG is responsible for assisting the IASB on matters related to the implementation 
of the IFRS for SMEs.  

 
The new draft Q&As cover the following topics:  
 

 Draft Q&A (Section 30, Issue 1) – Recycling of cumulative exchange differences 
on disposal of a subsidiary 

 
Paragraph 30.13 of IFRS for SMEs requires exchange differences arising on 
translation of a monetary item that forms part of a reporting entity's net investment 
in a subsidiary to be recognised initially in other comprehensive income and to be 
reported as a component of equity in the consolidated financial statements. It 
specifically prohibits those cumulative exchange differences from being 
recognised in profit or loss (i.e. "recycled") on disposal of that net investment.  
 
Paragraph 30.18 of IFRS for SMEs similarly requires exchange differences arising 
on translation of a foreign subsidiary into the group presentation currency for 
consolidation purposes to be recognised in other comprehensive income. But 
paragraph 30.18 is silent on recycling. Are the cumulative exchange differences 
that arise on translation into a presentation currency also prohibited from being 
recognised in profit or loss on disposal of the subsidiary?  
 

 Qraft Q&A (Section 11, Issue 1) – Fallback to IFRS 9 Financial Instruments  
 

Paragraph 11.2(b) of IFRS for SMEs gives an entity the option of applying the 
recognition and measurement provisions of IAS 39 Financial Instruments: 
Recognition and Measurement to account for all of its financial instruments instead 
of following the recognition and measurement requirements in Section 11 Basic 
Financial Instruments and Section 12 Other Financial Instruments Issues. The 
IASB has been replacing IAS 39 with IFRS 9 Financial Instruments in phases. May 
an entity choose to apply the recognition and measurement provisions of IFRS 9?  
 
 

Comments should be supported by specific reasoning and should be submitted in written 
form. 
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To allow your comments on the SMEIG Draft Q&As to be considered, they are requested 
to be received by the Institute on or before 6 January 2012.  
 
Comments may be sent by mail, fax or e-mail to: 

 
Steve Ong 
Director, Standard Setting  
Hong Kong Institute of Certified Public Accountants 
37th Floor, Wu Chung House 
213 Queen’s Road East 
Wanchai, Hong Kong 

 
Fax number (+852) 2865 6776 
E-mail: commentletters@hkicpa.org.hk 

 
Comments will be acknowledged and may be made available for public review unless 
otherwise requested by the contributor. 
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