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Mr Steve Ong

Deputy Director

Standard Setting

Hong Kong Institute of Certified Public Accountants
37" Floor, Wu Chung House

213 Queen’s Road East

Wanchai

Hong Kong

30 September 2008

Dear Mr Ong

HKICPA Exposure Draft of Proposed Amendments to Small and Medium-sized
Entity Financial Reporting Framework and Standards (SME-FRF & SME-FRS)
to cover Group Accounts and Cash Flow Statements

Thank you for your letter dated 12 June 2008 addressed to Ms May Law
regarding the above subject matter.

On behalf of ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) Hong
Kong, we would like to provide our views on the questions raised in your
Exposure Draft.

Question 1 Do you agree that the SME-FRF and SME-FRS should be amended
to cover groups? If not, why not?

ACCA Hong Kong agrees to the inclusion of group accounts in the SME-FRF and
SME-FRS in principle. However, we note that the Institute is currently
proposing a separate set of financial reporting framework for large private
companies, and we are of a concern that the SME-FRF and SME-FRS will
subsequently be adopted by micro-sized companies. Although ACCA Hong
Kong does not agree 1o this proposed three-tiered financial reporting framework
(our separate submission refers), we are of the view that group accounts could
be of an option included in the SME-FRF and SME-FRS for micro-sized
companies instead of a mandatory requirement should there be a three-tiered
financial reporting framework. We consider that the conditions for exemption of
consolidated financial statements set out in paragraph 19.2 of the Exposure
Draft too burdensome for micro-sized entities, and the preparation of
consolidated financial statements should be an option for these micro-sized
entities.
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Question 2 Do you agree that the size criteria set out in paragraph 24 of the
SME-FRF appropriately identify a “small group” in Hong Kong? If not, why not?

We note that Institute’s intention to adopt the size criteria as those set out in
the Companies Ordinance Rewrite consultation paper namely

» Aggregate total annual revenue of not more than HK$50 million net for that
year;

= Aggregate total assets of not more than HK$50 million net at the balance
sheet date; and )

= No more than 50 employees.

We note that the amendments in paragraph 24 of the SME-FRF are not
consistent with the above in the way that the word “net” is omitted. We
consider that the wordings on both the Companies Ordinance and the SME-FRF
should be consistent in order to avoid any confusion.

In respect of the number of employees, given that the mobility of human capital
is very high nowadays, we recommend that the wordings should be clear in
stating there should be no more than 50 employees irrespective of their
physical location.

Question 3 Do you agree that at the company level, investments in associates
and interests in fointly controfled entities should be accounted for using the cost
method? If not, why not? Do you agree that when an investor / a venturer
presents consolidated financial statements, investment in associates and
interests in jointly confrolled entities should be accounted for using the equity
method? ff not, why not?

We agree to both proposals.

Question 4 Should a complete set of financial statements prepared under the
SME-FRS be required fo include a cash flow staternent? If not, why not?

ACCA Hong Kong considers that the cash flow statement is increasingly seen as
an equally important component along with a balance sheet and profit and loss
account. We therefore agree that a complete set of financial statements
prepared under the SME-FRS be required to include a cash flow statement.
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Question 5 If a cash flow statement is required, do you agree that eithier the
direct method or indirect method can be used for reporting cash flows from
operating activities, as set out in paragraph 22.7 of the SME-FRS? If not, why

not?

We agree that both the methaods should be allowed.

Question 6 Are there any disclosure requirernents included in section 18 to 22
of the SME-FRS that you consider are foo onerous for SMEs and therefore
should be excluded? If so, what are they and why?

We note that the requirement for disclosing the fair value of equity instruments
and the basis for determining that fair value under paragraph 18.24(e)ii) is
contradictory to the fundamental principle of adopting historical cost under the
SME-FRS. We have a concern that this requirement could impose undue cost
burden on SMEs, in particular when and if the SME-FRS is to be adopted only
by those micro-sized entities.

ACCA Hong Kong is of the view that Hong Kong should wait for the final version
of the IFRS for private entities from the International Accounting Standards
Board before making any final decisions on any amendments to the existing
financial reporting framework.

If it is resolved that the existing SME-FRF and FRS be expanded fo cater the
needs of large private companies and as suggested in our separate submission
on the proposed financial reporting framework for private companies,
exemptions are introduced for micro-sized entities for certain requirements, a
size criteria would then be required for any exemptions available under the
expanded SME-FRF and FRS.

Should you wish to clarify any of the above issues, please do not hesitate to
contact us at 2524 4988.

Yours sincerely

Kelly Chan
President



