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Chapter 2 

Question 1 
 
Do you agree with the boards proposal to base a single revenue recognition 
principle on changes in an entity’s contract asset or contract liability? Why or 
why not? If not, how would you address the inconsistency in existing 
standards that arises from having different revenue recognition principles? 
 
No.  
There are inconsistencies in the accounting frameworks of both standard setters. The 
inconsistencies in US-GAAP stem partly from inconsistencies in the the FASB’s 
conceptual framework, in particular CON-5 and CON-6 on revenue recognition 
(‚Asset/Liability Approach’ versus ‚Earnings Approach’). These conceptual 
inconsistencies could be removed separately. Also, as regards IFRS, the 
inconsistencies mentioned in section 1.11 of the DP (i.e. transaction involves both 
goods and services) could be addressed by keeping the risks and rewards approach: 
Although certain transactions are considered as a whole and all of the revenue is 
recognised on delivery of a good, the standard could be amended by adding criteria 
for the determination of the ancillary service component of a contract and main 
service component of a contract, such as already outlined in IAS 18.16(c) (‚significant 
part of a contract’). 
As regards the warranty problem discussed in section 1.11 of the DP, while it is 
correct that an entity might recognise all of the profit in the contract before the entity 
has fulfilled all of its obligations, this is a measurement problem of the warranty 
provision and not necessarily a problem of revenue recognition, i.e. the warranty 
provision could include that part of the profit (gross margin) which relates to the 
unfulfilled obligations in the contract. 
 
As regards the inconsistencies between IAS 11 and IAS 18 (see section 1.15 and 
1.16 of the DP), it would be too risky to remove long-established accounting 
practices. Accounting for construction contracts is one of the few areas in which a 
comprehensive model for revenue recognition exists. Also, the disadvantages of a 
removal of a proportional performance revenue recognition model would outweigh 
the advantages of having no inconsistencies between conflicting standards.  
 

Question 2 
 
Are there any types of contracts for which the boards’ proposed principle 
would not provide decision-useful information? Please provide examples and 
explain why. What alternative principle do you think is more useful in those 
examples? 
 
As mentioned under question 1, if the boards propose a single contract-based model 
of revenue recognition, the accounting model of a proportional performance revenue 
recognition (i.e.. IAS 11) would be replaced by a model in which the satisfaction of a 
‚performance obligation’ by the entity triggers revenue recognition (see section 2.41). 
As specified in section 4.62, for long-term construction contracts, the satisfaction of 
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the performance obligation occurs only if assets are transferred to the customer and 
the customer controls the partially constructed asset.  
The boards are surely aware of the fact that, for example. in the shipbuilding industry 
construction projects last over months and years. How could the customer control a 
partially constructed ship or a partially constructed airplane or pipeline? And if so, 
would the customer be able to use the partially constructed airplane or ship as 
collateral for its creditors? Even if there are ways to partially ‚transfer’ the asset (e.g. 
by customer certification) there are open questions as regards the measurement of 
these partially transferred items. For example, as mentioned in section 5.103 of the 
DP, the boards propose that the initial measurement of the performance obligation 
should be at the transaction price (customer’s promised consideration) and this 
transaction price is then allocated to the performance obligations on the basis of the 
relative stand-alone selling prices of the goods and services underlying those 
performance obligations. How could relative stand-alone selling prices be determined 
at an initial stage, if the long-term construction contract is for a specific construction 
project for which such selling prices do not exist? Examples 5 and 6 in the Appendix 
do not satisfactorily answer these questions either.  
 
 
 

Question 3 
 
Do you agree with the boards’ definition of a contract? Why or why not? Please 
provide examples of jurisdictions or circumstances in which it would be 
difficult to apply that definition. 
 
 
No.  
 
For certain jurisdictions, the definition of a contract as per section 2.11 of the DP 
leaves uncertainty in applying this definition. This uncertainty is illustrated by using 
the example (cash sale) mentioned in section 2.15 of the DP. 
 
In certain jurisdictions, a normal cash sale (i.e. the shopkeeper sells a product to a 
customer and receives cash as consideration) consists actually of two legal 
transactions and therefore, in applying the definition in section 2.11, there remains 
unclarity to which transaction the term ‚contract’ actually refers to. 
 
In Germany, according to the civil law (Bürgerliches Gesetzbuch, BGB), a normal 
cash sale is separated into two separate acts of legal significance: 
 

1. The shopkeeper commits to deliver the product to the customer and the 
customer commits to pay the purchase price to the shopkeeper (disposition 
agreement). 

2.  The shopkeeper hands the product over to the customer and the customer 
hands over the cash to the shopkeeper (executory agreement). 

 
The strict separation of disposition agreement and execution agreement (i.e. 
contractual right and right in rem) under German law allows the following contractual 
stipulation which is very common in normal business relationships: 
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A seller of a product stipulates in the contract with the customer that the transfer of 
title of a good actually is contingent on the full payment of the purchase price 
(Eigentumsvorbehalt – Reservation of title). That means, even if the goods are 
already handed over to the customer, the shopkeeper still has legal title on the goods 
sold to the customer as long as he has not received full payment. 
 
By applying revenue recognition solely on the existence of an entity’s contract with a 
customer (see section 2.8) and by using the definition in section 2.11 the question 
still needs to be answered to which legal transaction the term ‚contract’ actually refers 
to – at least in some jurisdictions. 
 
Thus, in some jurisdictions, enforceable obligations between two or more parties are 
created in several ways (see section 2.14) and could imply the existence of several 
contracts. 
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Chapter 3 

Question 4 
 
 
Do you think that the boards’ proposed definition of a performance obligation 
would help entities to identify consistently the deliverables in (or components 
of) a contract? Why or why not? If not, please provide examples of 
circumstances in which applying the proposed definition would inappropriately 
identify or omit deliverables in (or components of) the contract. 
 
 
 
 
No, not necessarily. 
 
According to the proposed definition by the boards, an entity’s performance 
obligation is a promise in a contract with a customer to transfer an asset (such as a 
good or service) to that customer.  
 
The proposed definition omits circumstances in which an entity enters into a contract 
with a customer in which neither a service is provided nor an asset is transferred to 
the customer. For example, a company like Walt Disney Inc. markets its intellectual 
property rights in its characters (e.g. Mickey Mouse, etc.) by enabling the stationery 
industry to use these characters, i.e. by giving them the licencing rights to produce 
stationery with those characters on it. There is no doubt that a contract exists 
between Walt Disney and the stationery producer and that a licensing fee is paid 
depending on the output produced by the stationery company.  
 
However, by using the definition mentioned in section 3.2 of the DP, it is difficult to 
see what service Walt Disney actually provides or what asset is actually transferred 
to the customer. There is no discernible service or asset in this case. 
 
 
 

Question 5 
 
Do you agree that an entity should separate the performance obligations in a 
contract on the basis of when the entity transfers the promised assets to the 
customer? Why or why not? If not, what principle would you specify for 
separating performance obligations? 
 
 
Yes, but further clarification is needed. The crucial problem here is a measurement 
problem: How does the entity allocate the revenue to the multiple elements of the 
contract? According to the proposed definition by the boards, the timing of when the 
goods and/or services are delivered to the customer is determining how many 
performance obligations have to be accounted for (see section 3.24 of the DP, see 
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also Example 1 in Appendix A). As outlined in Appendix A, Example 1, the entity 
allocates the revenue to the individual elements (performance obligations) as it 
expects that the assets are transferred to the customer at different times. The 
measurement, i.e. the allocation of revenue to the deliverables software and 
customer support, is based on estimates. 
 
This could lead to different accounting treatments depending on what the entity 
promised to the customer as regards timing of the bundle of goods and services to be 
delivered in contrast to what the entity actually delivers.  
 
Normally, the software license would be delivered first, then the customer support 
would be performed over the service term. If most of the revenue is allocated to the 
software license based on the entity’s estimates, the entity would be able to 
recognise most of the revenue of the whole bundle immediately upon delivery of the 
software license. Thus, the proposed model gives the entity a significant leeway in 
allocating revenue to the deliverable for which auditable documents (proof of 
delivery) can be demonstrated.  
 
By referring to the timing (i.e. when the entity transfers the assets), the proposed 
model does not take into account the interdependencies between the relevant 
elements. For example, a software vendor sells a software licence and 
implementation services to a customer. If substantial customisation work has to be 
performed, the functioning of the software element is highly dependent on the 
performance of the service (i.e. implementation). By allocating revenue only 
depending on the timing aspect without taking into account the interdependencies of 
the individual elements, the entity could realize revenue up front, i.e. once the 
software licence is delivered to the customer (and not once the whole software 
implementation project is completed and customer acceptance has been obtained). 
Under existing US-GAAP, the entire arrangement would have to be accounted for 
using contract accounting (SOP 81-1), but it seems that under the new model, 
contract accounting is not an option any more. 
 
 
 

Question 6 
 
Do you think that an entity’s obligation to accept a returned good and refund 
the customer’s consideration is a performance obligation? Why or why not? 
 
No. 
 
The Discussion Paper discusses the proponents view (return right is a performance 
obligation) and the opponents view (the return right represents a failed sale). In my 
opinion, the right of return is a failed sale. Also, the likelihood of goods to be returned 
can be estimated easily by the entity based on past experience. In contrast, the 
proponents view to attribute some of the revenue to a ‚return service’ and to realise 
revenue for this return service only after the right of return period has lapsed would 
only imply more complexities in accounting for each indiviual good which would not 
necessarily lead to a higher decision usefulness. For example, a process (and 
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controls) would have to be implemented to account for goods returned within the 
period of return and outside of the period of return. 
 
 

Question 7 
 
Do you think that sales incentives (e.g. discounts on future sales, customer 
loyalty points and ‚free’ goods and services) give rise to performance 
obligations if they are provided in a contract with a customer? Why or why 
not? 
 
 
- : - 
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Chapter 4 

Question 8 
 
 
Do you agree that an entity transfers an asset to a customer (and satisfies a 
performance obligation) when the customer controls the promised good or 
when the customer receives the promised service? Why or why not? If not, 
please suggest an alternative for determining when a promised good or service 
is transferred. 
 
No. 
 
In certain industries (e.g. in the semiconductor industry), some manufacturers hold 
consignment stock at so-called ‚fabs’ (e.g. spare parts). The consignee (e.g. the fab) 
accepts the spare parts without any liability except to reasonably protect them from 
damage. The consignor (manufacturer) has legal title over the spare parts. However, 
the consignee (fab) controls these spare parts as it needs to have access to these 
parts at any time. Depending on the individual circumstances, one could argue that 
the entity has transferred the consignment stock to the fab. That would be a major 
change to the existing practice where revenue is not recognised up until the spare 
part has been used in the production of the fab. 
 
Also, the definition in section 4.56 (satisfying another performance obligation) does 
not necessarily lead to a more practical result, as the manufacturer may not have 
other obligations in addition to the supply of spare parts. 
 
 
 

Question 9 
 
The boards propose that an entity should recognise revenue only when a 
performance obligation is satisfied. Are there contracts for which that proposal 
would not provide decision-useful information? If so, please provide examples.  
 
 
See answer under Question 8. 
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Chapter 5 

Question 10 
 
 
In the boards’ proposed model, performance obligations are measured initially 
at the original transaction price. Subsequently, the measurement of a 
performance obligation is updated only if it is deemed onerous. 
 

(a) Do you agree that performance obligations should be measured initially 
at the transaction price? Why or why not? 

(b) Do you agree that a performance obligation should be deemed onerous 
and remeasured to the entity’s expected cost of satisfying the 
performance obligation if that cost exceeds the carrying amount of the 
performance obligation? Why or why not? 

(c) Do you think that there are some performance obligations for which the 
proposed measurement approach would not provide decision-useful 
information at each financial statement date? Why or why not? If so, 
what characteristic of the obligation makes that approach unsuitable? 
Please provide examples. 

(d) Do you think that some performance obligations in a revenue 
recognition standard should be subject to another measurement 
approach? Why or why not? If so, please provide examples and describe 
the measurement approach you would use. 

 
Yes, however, the allocation of the transaction price to the identified performance 
obligations in proportion to the stand-alone selling prices or in proportion to estimated 
stand-alone selling prices (see section 5.47) may mean significant estimation by the 
entity for which observable evidence cannot be provided. 
 

Question 11 
 
The boards propose that an entity should allocate the transaction price at 
contract inception to the performance obligations. Therefore, any amounts that 
an entity charges customers to recover any costs of obtaining the contract 
(e.g. selling costs) are included in the initial measurement of the performance 
obligations. The boards propose that an entity should recognise those costs as 
expenses, unless they qualify for recognition as an asset in accordance with 
other standards.  

(a) Do you agree that any amounts an entity charges a customer to recover 
the costs of obtaining the contract should be included in the initial 
measurement of an entity’s performance obligations? Why or why not?` 

(b) In what cases would recognising contract origination costs as expenses 
as they are incurred not provide decision-useful information about an 
entity’s financial position and financial performance? Please provide 
examples and explain why. 
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Question 12 
 
Do you agree that the transaction price should be allocated to the performance 
obligations on the basis of the entity’s stand-alone selling prices of the goods 
or services underlying those performance obligations? Why or why not? If not, 
on what basis would you allocate the transaction price? 
 
 
Please refer to my answer in Question 5. 
 
  
 

Question 13 
 
Do you agree that if an entity does not sell a good or service separately, it 
should estimate the stand-alone selling price of that good or service for 
purposes of allocating the transaction price? Why or why not? When, if ever, 
should the use of estimates be constrained? 
 
 
 
No, if an entiy does not sell a good or service separately, the entity should not be 
able to allocate the transaction price based on stand-alone selling prices. 
Instead, the proposed model should be amended and further restrictions should be 
added for allocating the transaction price. The accounting treatment should reflect 
the economic reality. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


