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Invitation to Comment on IASB Exposure Draft
Sale or Contribution of Assets
Between an Investor and its Associate or Joint Venture:
Proposed Amendments to IFRS 10 and 1AS 28

I refer to your letter dated 8 January 2013 inviting for comments to the

above IASB Exposure Draft (“ED”).

The ED aims to eliminate the inconsistency between the IFRS 10
Consolidated Financial Statements and 1AS 28 Investments in Associates and Joint
Ventures (2011), i.e., the full recognition of gain or loss on loss of control of a
subsidiary and the partial recognition of gain or loss for transactions involving
assets between an investor and its associate or joint venture.
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Specifically the ED proposes to amend IAS 28 (2011) making it clear
that the current requirements for partial gain or loss recognition for transaction
between and investor and its associate or joint venture only apply to the gain or loss
resulting from the sale or contribution of assets that do not constitute a business.
The gain or loss resulting from the sale or contribution of assets that constitute a
business between an investor and its associate or joint venture is recognised in full.

The ED also proposes to amend IFRS 10 so that gain or loss resulting
from the sale or contribution of a subsidiary that does not constitute a business
between an investor and its associate or joint venture is recognised in the investor’s
financial statements only to the extent of the unrelated investors’ interests in that
associate ot joint venture. In other words, gain or loss is recognised fully on the
loss of control of a subsidiary that constitutes a business. . -

In general, I support the provision of specific guidance in the ED to
eliminate existing inconsistency between the consolidation and joint arrangement
standards. I would appreciate it very much if you could keep me informed of the
development in the accounting and financial reporting standards in relation to the
matter.

Yours sincerely,
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(Mrs WU LAM Choi-wah)
for Commissioner of Inland Revenue




