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18 March 2013 By post and email: commentletters@hkicpa.org.hk

Mr Simon Riley

Director, Standard Setting Department

Hong Kong Institute of Certified Public Accountants
37th Floor, Wu Chung House

213 Queen’s Road East

Wanchai

Hong Kong

Dear Mr Riley

1ASB’s Exposure Draft of Proposed Amendments to IFRS 10 and TAS 28 — Sale
or Contribution of Assets between an Investor and its Associate or Joint Venture

We refer to your letter dated 8 January 2013 inviting our comments on the
International Accounting Standards Board’s Exposure Draft of Proposed Amendments
to IFRS 10 and IAS 28 — Sale or Contribution of Assets between an Investor and its

Associate or Joint Venture.

Our comments on the specific questions raised in the exposure draft are attached.
Should you have any questions, please do not hesitate to contact our Senior Business

Manager Ms Caris Wan at 2521 1855.

Yours sincerely

=
o
- r
= gh
/ 5 Bt
P
Boey Wong z= =y <
Secretary = N &
[
Enc.
Chairman  Standard Chartered Bank (Hong Kong) Ltd TR EITRT (FE) BRAR
Vice Chairmen Bank of China (Hong Kong) Ltd BIERE FEERET (EFE) HEAR
The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Ltd Hik LIBEERITHRAR
Secretary  Boey Wong E
Incorporated by Ordinance, Cap. 364
218419

IR FIFEI4T I



Response of the Hong Kong Association of Banks (“HKAB”) to the Specific Questions
in the International Accounting Standards Board’s Exposure Draft:
Sale or Contribution of Assets between an Investor and its Associates or Joint Venture

Question 1 — Proposed Amendments to IFRS 10

The IASB proposes to amend IFRS 10 so that the gain or loss resulting fiom the sale or
contribution of a subsidiary that does not constitute a business, as defined in IFRS 3,
between an investor and its associate or joint venture is recognised only to the extent of the
unrelated investors’ interests in the associate or joint venture. The consequence is that a
Jull gain or loss is recognised on the loss of control of a subsidiary that constitutes a
business, as defined in IFRS 3, including cases in which the investor retains joint control
of, or significant influence over, the investee.

Do you agree with the amendment proposed? Why or why not? If not, what alternative do
you propose?

We support the proposed amendment as it will address the inconsistency between IFRS 10
and IAS 28 in regards to the treatment of gains and losses upon the sale or contribution of a
subsidiary to an associate or joint venture. However, we note that the proposed amendments
would mean that the accounting treatment for the loss of control of a subsidiary would differ
depending on whether the subsidiary constitutes a business or not. We note that the
conceptual reasoning behind this difference has not been clearly articulated in the ED.

The key concept in IFRS 10 that supports full gain or loss recognition is that the loss of
control of a subsidiary is such a significant economic event that it should trigger re-evaluation
of any retained interest in the subsidiary at fair value through profit or loss. This concept is to
be understood in the context of the definition of consolidated financial statements {which
include all subsidiaries of the parent) and subsidiary (an entity that is controlled by the
parent), and the concept of control. The concept of a business does not come into play. Based
on the TIASB’s deliberations, we understand that the proposed amendments are intended to
timely address a clear inconsistency in the accounting literature. We understand that there are
broader issues that would need to be addressed if the full recognition of gains or losses were
required on sale of non-business subsidiaries (or assets in the case of IAS 28 — see question
#2 below) to associates or joint ventures. Therefore, we suggest that the TASB add to its
agenda a project to address these remaining issues, including the concept of loss of control of
a business in the context of consolidated financial statements.

The accounting treatment as a result of the proposed amendment will depend largely on
whether assets sold or contributed constitute a business as defined in IFRS 3, which is highly
judgemental and has its own diversity of application in practice. Increased reliance on the
definition may result in further diversity of application. The proposed amendments may
therefore reduce the existing diversity in practice in accounting for loss of control of a
subsidiary but magnify the diversity arising from the interpretation of the definition of a
business.

In addition, we suggest that paragraph B99A of the ED be clarified so that it addresses only
the gain or loss related to the investment in subsidiary (that is not a business) that is sold or
contributed to the associate or joint venture. As currently worded, the ED could be interpreted
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to require that any gain or loss on re-measurement at fair value of a retained interest in the
subsidiary should not be recognized.

Despite the above concerns, we agree with the proposed amendment as a pragmatic interim
solution to alleviate diversity in practice due to the inconsistency between JFRS 10 and IAS
28.

Question 2 — Proposed Amendments to I4S 28 (2011)

The IASB proposes to amend IAS 28 (2011) so that: (a) the current requirements for the
partial gain or loss recognition for transactions between an investor and its associate or
Joint venture only apply to the gain or loss resulting from the sale or contribution of assets
that do not constitute q business, as defined in IFRS 3; and (b) the gain or loss resulting
Sfrom the sale or contribution of assets that constitute a business, as defined in IFRS 3,
between an investor and its associate or joint venture is recognised in full,

Do you agree with the amendment proposed? Why or why not? If not, what alternative do
you propose?

For the reasons discussed in our response to Question 1 above, we support the proposed
amendments to IAS 28, which are consistent and conforming with the proposed amendments
to IFRS 10. However, an inconsistency would continue to exist when there is a sale of a
subsidiary that constitutes a business to a joint operation. Paragraph B34 of IFRS 11 also
limits the recognition of gains and losses resulting from the sale or contribution of assets to a
joint operation. For consistency, IFRS 11 should also be amended to limit gain or loss
recognition only when there is a sale or contribution of assets that do not constitute a business
to a joint operation. )

Question 3 — Transition Requirements

The IASB proposes to apply the proposed amendments to IFRS 10 and IAS 28 (2011)
prospectively to sales or contributions occurring in annual periods beginning on or after
the date that the proposed amendments would become effective.

Do you agree with the proposed transition requirements? Why or why not? If not, what
alternative do you propose?

We agree that the proposed amendments should be applied prospectively. We are mindful of
the significant challenges that may be faced by preparers in obtaining information needed for
retrospective application and consider that the costs of obtaining such information would
outweigh the benefits.



