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Invitation to Comment on IASB Exposure Draft o
Clarification of Acceptable Methods of Depreciation and Amortisation:
Proposed Amendments to IAS 16 and IAS 38

I refer to your letter dated 11 December 2012 inviting for comments t0

the above JASB Exposure Draft.

The Exposure Draft proposes to state explicitly in IAS 16 Propef.‘ty,
Plant and Equipment (“PPE”) and IAS 38 Intangible Assets that a method using

revenue generated from activity includin
depreciation or amottisation method. IA

g use of an asset is not an approptiate
QB reasons that such method reflects a

pattern of future-economic benefits being generated from the asset, r'ather than
reflecting the expected pattern of consumption of the future economic benefits

embodied in the asset.
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The Exposure Draft however clarifies that when applying the
diminishing balance method, an expected future reduction in the selling price of the
product or service output of the asset could be an indication of technical or
commercial obsolescence, and information about the obsolescence of the product or
service output is relevant for estimating both the pattern of consumption of future
economic benefits and the useful life of the asset.

The principle now laid down in IAS 16 and IAS 38 is that a
depreciation or amortisation method shall reflect the pattern in which the asset’s
future economic benefits are expected to be consumed by the entity (i.e. paragraphs
60 and 97 respectively). FFuture economic benefits include revenue from the sale of
the products or services, cost savings, or other benefits resulting from the use of the
asset by the entity (i.e. paragraph 17-of IAS 38). Normally, the price an entity pays
to acquire separately an intangible asset will reflect expectations about the
probability that the expected future economic benefits embodied in the asset will
flow to the entity. In other words, the entity expects there to be an inflow of
economic benefits (i.e. paragraph 25 of IAS 38).

As can be seen from the principles above, the value of the PPE or
intangible asset lies in the expectations about expected inflow of future economic
benefits which the use of the asset will bring about. Revenue is a major constituent
of the economic benefits. Depreciation or amortisation making reference to revenue
both earned and expected to receive in future could reflect the extent to which value
in the asset has been consumed and is consistent with the matching principle. I
therefore think it a bit strict if the use of a revenue-based depreciation or
amortisation method is prohibited. I believe a more liberal interpretation should be
allowed for the term “consumption of future economic benefits embodied in the
asset”.

Having said the above, from taxation point of view however, the
depreciation and amortisation method adopted for accounting will not have tax
impact. In computing the assessable profits for taxation purpose, the amount of
depreciation or amortisation charged in accounts, irrespective of its basis of
calculation, will be added back, and the amount of depreciation allowance and other
deductions to be allowed will be governed by the provisions of the Inland Revenue
Ordinance.




It is hoped that the JASB will be able to identify best practice after
considering views and inputs from stakeholders. In any event, 1 would appreciate it
very much if you could keep me informed of the development in acceptable
methods of depreciation or amortisation.

Yours sincerely,

C;{W C2 4»4\/

(Mrs WU LAM Choi-wah)
for Commissioner of Inland Revenue



