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1 March 2013 By post and email: commentletters@hkicpa.org.hk

Mr Simon Riley

Director, Standard Setting Department

Hong Kong Institute of Certified Public Accountants
37" Floor, Wu Chung House

213 Queen’s Road East

Wanchai, Hong Kong

Dear Simon

Clarification of Acceptable Methods of Depreciation and Amortisation

We refer to your letter dated 11 December 2012 inviting out our comments on the
IASB’s Exposure Draft Clarification of Acceptable Methods of Depreciation and
Amortisation, Proposed amendments to IAS 16 and IAS 38 (the “ED”).

We are supportive of the objective of the ED to clarify that a revenue-based
depreciation or amortization method is not an appropriate method to depreciate or
amortize an asset. Depreciation and amortization should reflect a pattern of
consumption of the future economic benefits embodied in an asset rather than the
future economic benefits generated from an asset,

We believe that the ED could be clarified in two respects. First, the basis for
conclusions defines a revenue-based depreciation or amortization method as one
that is derived from an interaction between units (i.e. quantity) and price, and that
takes into account the expected future changes in price as the depreciation basis to
allocate the amount of an asset that is to be depreciated or amortized. It would be
helpful if the definition were inciuded in the body of the standard and the standard
consistently referred to a “revenue-based depreciation or amortization method”
rather than “a method that uses revenue generated from an activity.” As price, as
opposed to quantity, is the primary reason that a revenue based depreciation or
amortization method is inappropriate, including the definition in the body of the
standard would provide greater clarification of the issue.

Second, the basis for conclusions notes the limited circumstance when revenue
could be used to reflect the pattern in which the future economic benefits of the
asset are expected to be consumed is when the use of a revenue-based method
gives the same result as the use of a unit of production method. It would be helpful
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to include this in the body of the standard, as it would further highlight that
reflecting price, as opposed to quantity (assuming no significant delay between
production and sale), in a depreciation or amortization method is inappropriate.

We hope you would find our above comments useful. Should you have any

questions, please contact our Senior Business Manager, Ms Caris Wan, at 2521
1855.

Yours sincerely

Boey Wong
Secretary



