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1ASB’s Exposure Draft of Equity Method: Share of Other Net Asset Changes,
Proposed amendments to IAS 28

We refer to your letter dated 28 November 2012 inviting our comments on the

International Accounting Standards Board’s Exposure Draft: Equity Method: Share of
Other Net Asset Changes, Proposed amendments to IAS 28.

Our comments on the specific questions raised in the exposure draft are attached.

Should you have any questions, please do not hesitate to contact our Senior Business
Manager Ms Caris Wan at 2521 1855.

Yours sincerely

Boey Wong
Secretary
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Response of the Hong Kong Association of Banks (“HKAB™) to the Specific Questions
in the International Accounting Standards Board’s Exposure Draft:
Equity Method: Share of Other Net Asset Changes, Proposed amendments to IAS 28

Question 1

The IASB proposed to amend IAS 28 so that an investor should recognise in the investor’s
equity its share of the changes in the net assets of the investee that are not recognized in
profit or loss or OCI of the investee, and that are not distributions received. Do you agree?
Why or why not?

We support the Board's proposal to amend IAS 28 so that an investor would recognise in the
investor’s equity its share of the changes in the net assets of the investee that are not
recognised in profit or loss or OCI of the investee, and that are not distributions received. We
agree that the changes as drafted to paragraph 10 of IAS 28 are necessary to reflect an
investor's share of net assets in the investee and appropriately classify such items outside of
profit or loss and OCI as they do not reflect performance of the investee,

Question 2

The IASB proposes that an investor shall reclassify to profit or loss the cumulative amount
of equity that the investor had previously recognized when the investor discontinues the use
of the equity method. Do you agree? Why or why not?

We do not agree with the Board's proposal that an investor should reclassify to profit or loss
the cumulative amount of equity that the investor had previously recognised when the
investor discontinues the use of the equity method. Experience has shown that transactions
where investees make changes to their share capital which have a direct impact on the share
of net assets attributable to a non-controlling investor are not infrequent. However, it should
also be understood that such transactions are often undertaken without the involvement, or
consent, of an investor who only has the ability to exercise significant influence but not
control over the investee. Whilst these transactions have economic substance and should thus
be reflected, we do not believe they reflect performance. BC4, in our view, thus correctly
advocates accounting for such transactions directly within equity and not within the income
statement. However, we do not believe these amounts should be recycled to the income
statement upon the discontinuance of the equity method of accounting.

Our reading of BC9 shows that the Board also holds a similar view in that the accounting
applied for an investment in a subsidiary cannot be applied by analogy to an investment in an
associate or joint venture even though the transaction would have an economic effect in both
cases. We support the view that items recognised in other comprehensive income should be
recycled to the income statement (as required by paragraph 22(c) of IAS 28), and there is
merit in doing so since items in other comprehensive income represent the effects of
"unrealised” transactions, for which the accounting spans over more than one accounting
period but nevertheless is part of an entity's performance. However, just as transactions with
owners are not "recycled” from equity to the income statement, we believe these "other
equity transactions of an associate" (which are also a form of transactions with owners)
should also not be recycled to the income statement upon discontinuance of the equity



method of accounting. Accordingly, we believe the change proposed to paragraph 22(c)(ii) of
IAS 28 should be withdrawn.

Alternatively, if the intention in paragraph 10 of IAS 28 is to account for such changes in a
separate component of equity, these amounts should be transferred to retained earnings
within equity upon discontinuance of the equity method of accounting, The language, as
drafted in paragraph 22(c)(ii) of IAS 28 would then require amendment.

Notwithstanding our comments above, the ED is somewhat unclear as to whether it is the
intention of the Board to require recycling when an investor moves from the equity method to
consolidation. Paragraph 22(c) addresses when an investor discontinues the use of the equity
method. Paragraph BC10, which provides the justification for the approach in paragraph 22,
states: “The IASB thinks that the cumulative amount of equity that the investor had
previously recognized should move to retained earnings if the investor loses significant
influence over the investee and discontinues the use of the equity method.” The reference to
losing significant influence could be interpreted as excluding situations where the investor
has obtained control of the investee (which is actually an increase in influence). We
suggested that this be clarified in BC10.

Question 3

Do you have any other comments on the proposal?

We do not agree that the amendment proposed should be applied retrospectively. We hold the
view that the amendments should be applied prospectively. The Board explains in BC12 that
since the exemption for business combinations already applies to investments in associates
and joint ventures at the date of transition (paragraph C5 of IFRS 1), a further amendment to
IFRS 1 would not be required. However, this only addresses first time adopters of IFRS and
does not take into consideration that existing appliers of IFRS may have been applying IFRS
since a number of years by the time this amendment becomes effective, and the amendment
will require them to restate many transactions undertaken by investees over a number of years
in the past. Reflecting the effects of these past transactions in equity today (since most
adjustments would be reflected only in opening equity and the opening balance sheet carrying
value of the associate) would provide very limited benefit to existing users of the financial
statements who are more concerned with the current and future performance of an entity.



