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Exposure Draft (ED/2010/4) — Fair Value Option for Financial Liabilities pmy
Dear Steve:
We refer to your letter dated 13 May 2010 and would like to set out our comments on
the International Accounting Standards Board’s (“Board™) Exposure Draft — Fair Value
Option for Financial Liabilities. We generally support the Board’s aims to remove the
impact of changes in “own credit” risk from profit and loss. We believe that recording
such changes through other comprehensive income is more appropriate given that
changes in “own credit” risk are often not fully realizable and recording such amounts in
profit and loss is counterintuitive.
Our comments on the specific questions raised in the exposure draft are attached. We
would be happy to further clarify or discuss any of the above points should you so wish.
Yours sincerely,
/7
Rita Liu
Secretary
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Response to Questions in IASB Exposure Draft: Fair Value Option for Financial
Liabilities

Question 1

Do you agree that for all liabilities designated under the fair value option, changes in the
credit risk of the liability should not affect profit or loss? If you disagree, why?

We believe a clear distinction should be made between own credit risk (i.e., credit risk of
the reporting entity) and the credit risk of a liability that arises by reference to the assets
which secure it. Some secured debt may have an element of own credit risk where there
is recourse to the reporting entity. In other cases, secured debt may be contractually
linked to assets (e.g., on-balance sheet securitizations) such that there is no recourse to
the reporting entity. In a contractually linked situation, the liability has credit risk
associated with the contractually linked asset but does not have own credit risk. We
acknowledge that the guidance on identifying the change in the fair value of a liability
due to credit risk in paragraph 10(a) of IFRS 7 states: “For contracts that include a unit-
linking feature, changes in market conditions include changes in the performance of the
related internal or external investment fund.” However, we do not believe it is clear
whether this relates to contractually linked assets or liabilities linked to an index (e.g.,
commodity or equity linked debt) or both.

We believe that all changes in the fair value of liabilities designated under the fair value
option due to own credit risk should not affect profit or loss. Changes in own credit risk
will often not be fully realizable by the reporting entity because of restrictions on transfer
and other market factors that prevent extinguishment of the liability at an amount that
reflects changes in own credit risk. In addition, we believe that recognizing changes in
own credit risk through profit and loss is counter-intuitive; gains should reflect
improvements in an entity’s financial position and not declines in such positions.
Changes in credit risk of liabilities related to contractually linked assets should be
recorded in profit and loss to off-set the related change in the linked asset.

Question 2

Or altematively, do you believe that changes in the credit risk of the liability should not
affect profit or loss unless such treatment would create a mismatch in profit or loss (in
which case, the entire fair value change would be required to be presented in profit or
loss)? Why?

As discussed above, we believe that a distinction should be made between own credit
risk and the credit risk of a liability that arises by reference to the assets that secure it.
The exposure draft states that some have suggested that the proposals could create an
accounting mismatch, and “that might be the case if the entity is managing liabilities
designated under the fair value option with financial assets that are measured at fair
value through profit or loss.” Providing an exception to the classification of changes in
fair value of liabilities for liabilities that are “managed” with specified assets is too broad
and may encompass situations where the liability is not contractually linked to an asset.
Rather than provide an exception, we believe that the scope of the proposed
amendment should be limited to own credit risk.



We believe that the change in the own credit risk of the liability should not affect profit or
loss even in the case of a mismatch between assets and liabilities. Changes in the credit
spreads of financial assets are realizable by the owner of that asset. Consistent with our
view stated above, the change in fair value of liabilities due to changes in own credit risk
will not be realizable, in many cases, even if those liabilities are managed with specific
assets.

We believe that credit risk that arises from a contractually linked interest in specified
assets should affect profit and loss. In such cases, the change in the fair value of the
liability will be realizable because the change in the value of the contractually linked
asset is being passed through to the holder of that liability. Reporting such changes in
profit and loss would avoid a true mismatch between assets and liabilities that are clearly
contractually linked.

Question 3

Do you agree that the portion of the fair value change that is attributable to changes in
the credit risk of the liability should be presented in other comprehensive income? If not,
why?

We agree that changes in fair value attributable to own credit risk of the liability should
be presented in other comprehensive income. We believe that incorporating own credit
risk into the fair value of liabilities reported on the balance sheet may provide useful
information to users of financial statements as well as maintain a consistent definition of
fair value for all financial liabilities, whether required to be recorded at fair value (e.g.
derivatives) or elected to be recorded at fair value through the fair value option (e.g.,
indebtedness). However, as stated above, we believe that changes in fair value
attributable to own credit risk should not be recorded in profit or loss; therefore, such
changes should be recorded in other comprehensive income.

Question 4

Do you agree that the two-step approach provides useful information to users of financial
statements? If not, what would you propose instead and why?

We do not believe that a two-step approach is necessary for presenting the change in
the fair value of a liability that will be recorded in profit and loss. We believe that this
presentation adds additional complexity to financial statements without providing the
reader of the financial statements with any additional information, as the total change in
the fair value of the liability can easily be determined by combining the amounts reported
separately in profit and loss and other comprehensive income.

Question 5

Do you believe that the one-step approach is preferable to the two-step approach? If so,
why?

Consistent with our response to Question 4, we believe a one-step approach is
preferable.



Question 6

Do you believe that the effects of changes in the credit risk of the liability should be
presented in equity (rather than in other comprehensive income)? If so, why?

No. The effect of changes in own credit risk of the liability should be reflected in other
comprehensive income rather than equity because it represents an element of
comprehensive income, consistent with mark-to-market gains and losses on financial
assets. The fair value of the liability assumes an extinguishment of the liability (by
settlement under the existing definition of fair value or transferring the liability under the
proposed amendments to the definition of fair value). Under IAS 39, a gain or loss on
extinguishment is recorded in comprehensive income (albeit through profit and loss).
The view that a change in a liability’s credit risk represents a wealth transfer between
debt holders and equity holders and therefore should be recorded directly in equity is
inconsistent with the current treatment of gains and losses on extinguishment of debt
under IAS 39, which also represents a wealth transfer between debt holders and equity
holders. While we support a review of items that should be included in comprehensive
income, the current IASB agenda has a project to reconsider the presentation of other
comprehensive income but not the items to be included therein. We believe that it is
appropriate to classify in other comprehensive income the effect of changes in the credit
risk of the liability, and such classification should not await a future review of the
components of other comprehensive income.

Question 7

Do you agree that gains or losses resulting from changes in a liability's credit risk
included in other comprehensive income (or included in equity if you responded ‘yes’ to
Question 6) should not be reclassified to profit or loss? If not, why and in what
circumstances should they be reclassified?

No. We believe that realized gains and losses should be reclassified to profit and loss
consistent with the current classification of gains and losses on extinguishment of debt
under IAS 39. Realized gains and losses will only occur if the liability is settled at an
amount different than its contractual amount.

Question 8

For the purpose of the proposals in this exposure draft, do you agree that the guidance
in IFRS 7 should be used for determining the amount of the change in fair value that is
attributable to changes in a liability’s credit risk? If not, what would you propose instead
and why?

We agree with the default approach in IFRS 7 for determining the amount of the change
in fair value attributable to changes in a liability's own credit risk. That approach
incorporates both the price of credit and the credit quality of the issuer in determining the
change in fair value of the liability due to changes in own credit risk. We are concerned
that the guidance in paragraph 10(a) of IFRS 7 which permits the use of an alternative
method may create disparity in practice. While we are not opposed to the use of an
alternative approach that more faithfully represents the amount of the change in the fair
value of a liability that is attributable to changes in the own credit risk of the liability, we



believe that the alternative approach should be clear that it should incorporate both the
price of credit and the credit quality of the issuer.

Question 9

Do you agree with the proposals related to early adoption? If not, what would you
propose instead and why? How would those proposals address concerns about
comparability?

Yes, in part. Given that the effective date for implementing the proposed changes is not
until 1 January 2013 (the adoption date for IFRS 9), we believe that early adoption
should be encouraged particularly in view of the attention this matter has received
(including by the Financial Crisis Advisory Group). However, we do not believe that the
early adoption of the proposed changes to the accounting for own credit risk must be
made in connection with the full adoption of IFRS 9. The effort necessary to implement
the proposed changes should not be significant as much of the necessary information is
already required to be disclosed in the notes to the financial statement.

Question 10

Do you agree with the proposed transition requirements? If not, what transition approach
would you propose instead and why?

We agree with the proposed transition requirements which will require retrospective
application, as we believe this will provide more meaningful and comparative information
for users of financial statements. As stated above, given that such information is
currently required to be disclosed, we do not believe there would be a significant burden
in restating prior periods.



