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International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 
 
 
Dear Sirs, 
 
IASB Exposure Draft of Recognition of Deferred Tax Assets for Unrealised Losses 
(Proposed amendments to IAS 12) 

 
The Hong Kong Institute of Certified Public Accountants is the only body authorised by 
law to promulgate financial reporting, auditing and ethical standards for professional 
accountants in Hong Kong. We welcome the opportunity to provide you with our 
comments on this Exposure Draft (ED). Our responses to the questions raised in your 
Invitation to Comment are set out in the Appendix for your consideration. 
 
We welcome the proposed amendments to IAS 12 to clarify the recognition of a deferred 
tax asset that is related to a debt instrument measured at fair value and some other 
related issues identified by the IFRS Interpretations Committee. 
 
We support the proposals in the ED but would suggest the IASB extend the proposed 
example illustrating paragraph 26(d) beyond the first year to show the temporary 
difference unwinding. We also recommend that a numerical example should be added in 
the body of the Standard to assist understanding of the proposed paragraph 29(a)(i) 
regarding the clarification that an entity's estimate of future taxable profit should exclude 
tax deductions resulting from reversal of deductible temporary differences. 
 
If you have any questions regarding the matters raised in our comment letter, please 
contact Ben Lo, our Associate Director of Standard Setting at ben@hkicpa.org.hk. 
 
 
Yours faithfully, 
 
 
 
Chris Joy  
Executive Director 
 
CJ/BL 
 
Encl. 

 

mailto:ben@hkicpa.org.hk


 

 2 

APPENDIX 

Hong Kong Institute of CPAs 
 
Comment on IASB Exposure Draft of Recognition of Deferred Tax Assets for 
Unrealised Losses (Proposed amendments to IAS 12) 
  
Question 1 – Existence of a deductible temporary difference 
 
The IASB proposes to confirm that decreases in the carrying amount of a fixed-
rate debt instrument for which the principal is paid on maturity give rise to a 
deductible temporary difference if this debt instrument is measured at fair value 
and if its tax base remains at cost. This applies irrespective of whether the debt 
instrument's holder expects to recover the carrying amount of the debt 
instrument by sale or by use, ie by holding it to maturity, or whether it is 
probable that the issuer will pay all the contractual cash flows. 
 
Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what 
alternative do you propose? 

 
We agree with the proposed clarification: it is consistent with paragraph 26(d) of IAS 12 
that a difference between the carrying amount of an asset measured at fair value and 
its higher tax base gives rise to a deductible temporary difference. We agree with the 
view contained in paragraph BC7 that the economic benefit embodied in the related 
deferred tax asset results from the ability of the holder of the debt instrument to 
achieve future taxable gains in the amount of the deductible temporary difference 
without paying taxes on those gains. 
 
Moreover, we suggest the IASB should extend the proposed illustrative example 
beyond the first year to show the difference unwinding, as this will help illustrate the 
impact on total income tax cost and effective tax rate over the life of the temporary 
difference. 
 
Question 2 – Recovering an asset for more than its carrying amount 

 
The IASB proposes to clarify the extent to which an entity's estimate of future 
taxable profit (paragraph 29) includes amounts from recovering assets for more 
than their carrying amounts. 
 
Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what 
alternative do you propose? 
 
We agree with the IASB's proposed amendment: we believe it will reduce diversity in 
practice on the assessment of whether an entity can recover an asset for more than its 
carrying amount when estimating future taxable profits. We support the view contained 
in paragraphs BC12-BC14 as 'determining temporary differences and estimating 
probable future taxable profit against which deductible temporary differences are 
assessed for utilisation are two separate steps' and 'a limitation on the estimate of 
probable future taxable profits by the carrying amount of assets can lead to 
inappropriate results'. 
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Question 3 – Probable future taxable profit against which deductible temporary 
differences are assessed for utilisation 
 
The IASB proposes to clarify that an entity's estimate of future taxable profit 
(paragraph 29) excludes tax deductions resulting from the reversal of deductible 
temporary differences. 
 
Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what 
alternative do you propose? 
 
We welcome the IASB's clarification that an entity's estimate of future taxable profit 
should exclude tax deductions resulting from reversal of deductible temporary 
differences. 
 
However, we find the proposed paragraph 29(a)(i) difficult to understand and suggest a 
numerical example to be included in the body of the Standard to assist understanding. 
 
Question 4 – Combined versus separate assessment 

 
The IASB proposes to clarify that an entity assesses whether to recognise the 
tax effect of a deductible temporary difference as a deferred tax asset in 
combination with other deferred tax assets. If tax law restricts the utilisation of 
tax losses so that an entity can only deduct tax losses against income of a 
specified type or specified types (eg if it can deduct capital losses only against 
capital gains), the entity must still assess a deferred tax asset in combination 
with other deferred tax assets, but only with deferred tax assets of the 
appropriate type. 
 
Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what 
alternative do you propose? 
 
We agree with the proposed 27A as there is no explicit requirement contained in 
IAS 12 regarding the treatment if tax law only permits offsetting of specific types of loss 
against a particular type or particular types of income. The proposed amendment adds 
clarity to paragraph 24 which relates to the extent to which the deductible temporary 
differences can be utilised. 
 
Question 5 – Transition 

 
The IASB proposes to require limited retrospective application of the proposed 
amendments for entities already applying IFRS. This is so that restatements of 
the opening retained earnings or other components of equity of the earliest 
comparative period presented should be allowed but not be required. Full 
retrospective application would be required for first-time adopters of IFRS. 
 
Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what 
alternative do you propose? 
 
We agree with the proposed transition provisions. 
 
 

~ End ~ 


