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BY FAX AND BY POST 
(2528 3345) 
 
 
Our Ref.: C/TXM, M25975 3 March 2004 
 
 
Permanent Secretary for Financial Services and the Treasury  
  (Financial Services)   
Financial Services Branch, 
Financial Services and the Treasury Bureau, 
18th Floor, Admiralty Centre Tower 1, 
18 Harcourt Road, 
Hong Kong. 
 
 
Attn: Ms. Annie Kong 
 
 
Dear Sir, 
 

Hong Kong – Belgium Double Tax Agreement 
 
 I am writing in response to your letter dated 30 December 2003, requesting comments on the 
Belgium-Hong Kong Double Tax Agreement signed on 10 December 2003.   
 

            You may be aware that the Society wrote to the Commissioner of Inland Revenue (CIR) on 19 
November 2003, suggesting that, in the course of negotiating double tax agreements (DTAs) with 
jurisdictions such as Belgium, the special circumstances of Hong Kong’s territorial taxation  

--- system should be taken into account to the extent possible.   A copy of the letter is attached for your  
 information. 

 
 The Society appreciates the efforts of the Administration in negotiating and entering into a 
DTA with the Belgium Government (“the DTA”), which is based on the 1995 version of the OECD 
model convention, and which at the same time seeks to cater for the special circumstances of Hong 
Kong.  This is the first such agreement concluded by Hong Kong with another jurisdiction and we take 
assurance from the CIR’s reply to our letter of 19 November that it has always been the aim to 
conclude a DTA that will bring benefits to Hong Kong residents.   
 
 We believe that the 1995 version of the OECD model convention, which, amongst other things, 
provides for a reasonable degree of information exchange between revenue authorities in relation to 
the taxes covered by the convention, as reflected in Article 25 of the DTA, is appropriate for Hong 
Kong.  As we pointed out in our response to the 2001 consultation on Exchange of Information for 
Tax Treaty Purposes, the protection offered by section 4 of the Inland Revenue Ordinance (IRO) has 
in the past benefited Hong Kong economically and the enforcement of such provisions is one facet of 
the rule of law in Hong Kong, which, taken as a whole, is fundamental to our future stability and 
prosperity.   
 
  
 
 

http://www.hksa.org.hk/professionaltechnical/whatsnew/docs/double_tax_agreement_030304_att.pdf
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 With regard to the specifics of the DTA, most of the points that we raise below are matters, 
which, in our view, require further clarification.  The Society’s main concern, therefore, is with areas 
of possible uncertainty in the agreement resulting from ambiguities or other interpretational issues.  
Amongst the suggestions that we would offer to improve clarity is that, when negotiating future DTAs, 
any modifications to the model convention should as far as possible be incorporated into the main 
body of the agreement, rather than being included in a Protocol.  
 
 Our comments on the specific matters contained in the DTA are set out below. 
 
Article 4, paragraph 1/Protocol, paragraph 2 
 
 Article 4, paragraph 1, uses the term “resident in a Contracting Party”, whereas paragraph 2 of 
the Protocol, which relates to Article 4, uses the term “resident of a Contracting Party”.  We would 
like to confirm whether or not anything is intended by this apparent inconsistency. 
 
 Article 4, paragraph 1, defines the term, “a resident in a Contracting Party” and states:  “This 
term, however, does not include any person who is liable to tax in that Party in respect only of income 
from sources in that Party or capital situated therein”.  Referring to the first paragraph of Article 4, 
paragraph 2 of the Protocol states: “The last sentence of that paragraph does not preclude a person 
from being treated as a resident in a Contracting Party by reason of a territorial source principle in the 
taxation system of that Party.”  While the main body of the agreement, when read in conjunction with 
the Protocol, should be sufficient to cover Hong Kong “residents”, we believe that this is one example 
where clarity could be improved and where it would be appropriate in the context of any future DTAs, 
to review the language of these two statements and to incorporate the qualification to Article 4 in the 
main body of the text.  
 
           The Society would like to obtain confirmation that the reduced tax rates under the DTA will 
apply to passive income received by a Hong Kong-incorporated company which has successfully 
achieved an offshore taxation claim, as described in Example 2 on page 2 of our letter to the CIR. 
 
Article 7, paragraph 1 
 
 Under Article 7, paragraph 1, the profits of an enterprise of a Contracting Party will be taxable 
only in that Party unless the enterprise carries on business in the other Contracting Party through a 
permanent establishment situated therein.   
 
 In the situation where the provision of credit is carried out in Hong Kong by a resident of 
Belgium and this activity amounts to the carrying on of a business in Hong Kong, the interest in the 
hands of the Belgian recipient would be chargeable to tax in Hong Kong under the IRO. Yet, since the 
Belgian resident does not maintain a permanent establishment in Hong Kong, he is not liable to tax in 
Hong Kong under the DTA (albeit chargeable to tax under the IRO).  It is not entirely clear, therefore, 
whether the anti-avoidance provisions in section 16(2)(c) of the IRO would still apply in such 
circumstances. 
 
Article 9, paragraph 1 
 
 The “associated enterprises” provisions apply where, for example, an enterprise of a 
Contracting Party “participates directly or indirectly in the management, control or capital” of an 
enterprise of the other Contracting Party, and conditions are made or imposed between the two  
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enterprises in their commercial or financial relations which differ from those that would be made 
between independent enterprises.  We believe that it would be helpful for more guidance to be 
provided by spelling out more specifically the nature and extent of the participation in the 
management, control or capital of an enterprise that could lead to this Article being applied by a 
Contracting Party. 
 
 The basis on which to attribute profits to one or other enterprise under this Article, and the 
grounds for doing so, are not clear, which could lead to uncertainty.  Is it envisaged that the grounds 
for “re-allocating” profits between two enterprises would include, for example, challenges to transfer 
pricing arrangements or enforcement of anti-avoidance provisions?  For Hong Kong tax purposes, 
section 20(2) of the IRO, which has seldom been invoked, provides for non-resident persons to be 
deemed to be assessable and chargeable with tax in certain circumstances.  The Society would like 
clarification on the relationship between the “associated enterprises” provisions in the DTA and 
section 20(2) of the IRO, and whether and how they might be used in conjunction with one another. 
 
Article 9, paragraph 2 
 
 Where a Contracting Party makes a determination regarding the deeming of profits under the 
provisions of Article 9, paragraph 1, the other Contracting Party should, under Article 9, paragraph 2, 
make a corresponding adjustment to the amount of the tax that has been charged therein.  We should 
like to clarify the following: 
 

 The exact basis for the adjustment.  On the face of it, the provision seems to make it a 
requirement to make some form of adjustment, while leaving it to the discretion of the 
Contracting Party concerned to determine the basis and the amount. 

 
 Whether the exchange of information between the competent authorities of the 

Contracting Parties could lead to further investigation and/or penalties? 
 
Article 12, paragraph 2 
 
 Under Article 12, paragraph 2, if the beneficial owner of the royalties is a resident in the other 
Contracting Party, the tax rate to which the royalties arising in a Contracting Party will be subject in the 
Contracting Party will not exceed 5%. 
 
 We would like to know, in respect of the case where, say, 100% of the royalties received by a 
Belgian recipient for the use of intellectual property in Hong Kong are deemed to be its assessable 
profits arising in or derived from Hong Kong under section 21A and section 15(1)(a) or (b) of the IRO: 
 

 Whether, in the circumstances, the effective withholding tax rate will be 17.5%, under the 
provisions of the IRO, or 5% under Article 12 of the DTA? 

 
 If the provisions in the DTA prevail, whether or not the anti-avoidance provisions in 

section 21A of the IRO will apply in the circumstances?  It would appear that the Inland 
Revenue Department may not be able to invoke Article 27 of the DTA to apply section 
21A of the IRO, as levying a withholding tax of 17.5% would appear to “give rise to 
taxation contrary to the Agreement”. 
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Article 14, paragraph 2 
 
 Article 14, paragraph 2 sets out the conditions under which remuneration derived by a resident 
in a Contracting Party in respect of an employment exercised in the other Contracting Party will be 
taxable only in the first-mentioned Party.  We should like to seek clarification with respect to the tax 
consequences of the scenarios set out below. 
 
 Scenario 1 

 
A Hong Kong resident, who is under a non-Hong Kong employment with e.g., a Swiss 
employer, renders services during a year in both Hong Kong and Belgium. His periods of 
services in Hong Kong and Belgium during the year are 265 days and 100 days respectively. 
He is entitled to a time-apportionment claim in Hong Kong. His remuneration is not paid by a 
Belgian employer nor borne by a permanent establishment in Belgium.  

 
 It seems that in this case the Hong Kong resident would still be liable to tax in Belgium in 

respect of his remuneration attributable to his services there. This is so as the remuneration 
attributable to the service in Belgium is not taxable in Hong Kong under time-apportionment 
according to the laws in force in Hong Kong (and so condition (d) under Article 14, 
paragraph 2 of the DTA is not fulfilled). 

 
 Scenario 2 
 

 A Belgian resident, who is under a non-Hong Kong employment with e.g., a Swiss employer, 
renders services during a year in both Hong Kong and Belgium. His periods of service in 
Belgium and Hong Kong during the year are 265 days and 100 days respectively. His 
remuneration is not paid by a Hong Kong employer nor borne by a permanent establishment 
in Hong Kong.  

 
 In this case, the remuneration of the Belgian resident attributable to his services in Hong 

Kong would be exempt from tax in Hong Kong under the DTA. This is on the assumption 
that, being a Belgian resident, the remuneration attributable to the Hong Kong services would 
be taxable in Belgium according to the laws in force in Belgium (i.e., all four conditions 
under Article 14, paragraph 2 of the DTA are fulfilled). 

 
If the above understanding of the tax consequences of the two scenarios is correct, it seems 
that while Hong Kong gives up its taxing right in situations like scenario 2, Belgium retains 
its taxing right in the reverse situations like scenario 1. 
 
Firstly, we should like to seek clarification as to whether the above interpretation is correct.  
Secondly, we note that the OECD model convention and the arrangement for the avoidance of 
double taxation between the Hong Kong SAR and the Mainland do not contain provisions 
similar to condition (d) in Article 14, paragraph 2.  We should be grateful to learn, therefore, 
the reasons for the inclusion of this condition in the DTA and to know whether it is intended 
that a similar condition will be included in future DTAs negotiated by the Government. 
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Article 23, paragraph 1 
 
 The non-discrimination provisions apply to Belgian nationals, and to persons with the right of 
abode, or which are incorporated or otherwise constituted, in Hong Kong.  It is not clear whether the 
term “Belgian nationals” is intended to cover persons that are incorporated or otherwise constituted in 
Belgium.  If not, we should like to know: 
 

 Why Belgian companies are not included in the provisions? 
 

 Whether consideration was given to making the non-discrimination provisions applicable 
more broadly to residents in the respective Contracting Parties? 

 
Article 25, paragraph 2(c) 
 
 According to Article 25, paragraph 2(c), Article 25, paragraph 1 shall not be construed so as to 
require a Contracting Party to disclose information “contrary to public policy”.  We should be grateful 
for some indication as to the situations in which disclosure of information might be regarded as 
“contrary to public policy”. 
 
Other issues 
 
Review of section 16(2) of the IRO 
 
           Where an overseas holding company lends to a Hong Kong subsidiary, either for the expansion 
of its existing business, or for the acquisition of a business or a company, no relief from “double 
taxation” would be available in respect of the interest cost.  Article 7 of the DTA appears to preserve 
the position under the IRO (but see our comments above on Article 7).  
 

                       In our Budget Proposals 2004/05 submitted to the Financial Secretary on 17 December 2003 (and 
also in previous budget submissions) we suggested, inter alia, that section 16(2) of the IRO should be 
amended to allow deductions for interest incurred or paid on money borrowed from overseas 
associates for the production of assessable profits.  We believe that the current tax treatment in Hong 
Kong, which is to deny the deduction of this interest entirely, acts as a disincentive to the 
establishment of regional headquarters and offices and other (group) operations in Hong Kong.  Under 
the circumstances, we suggest that consideration be given to reviewing section 16(2) with a view to 
excluding its application where a DTA is in force (given suitable restrictive criteria as a safeguard 
against possible abuses).  

 
            Scope of the DTA 
 
                       As to our view on other aspects of the scope of the DTA and DTAs generally, we would  
 refer you to the Society’s letter to the CIR of 19 November 2003.  
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 Should you have any questions on this submission, please do not hesitate to contact me at the 
Society by telephone (on 2287 7084) or email (peter@hksa.org.hk). 
 
 
 Yours faithfully, 
 
 
 
 
 
 
 PETER TISMAN 
 TECHNICAL DIRECTOR 
 (BUSINESS MEMBERS & SPECIALIST PRACTICES) 
 
PMT/ay 
Encl. 
 
c.c. Mrs. Alice Lau, Commissioner of Inland Revenue 


