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Re: Consultation Paper on Review of the Trustee Ordinance and Related Matters 

 

--- Please find appended to this letter, the views of the Hong Kong Institute of Certified 

Public Accountants on the above-referenced consultation paper. 
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                                                             Appendix 

 

Response of Hong Kong Institute of CPAs to Consultation Paper on the 

Review of the Trustee Ordinance and Related Matters 

 

Chapter 2 – Trustees’ duty of care, powers and remuneration 

 

A. Trustees’ duty and standard of care 

 

Re. Question 1:  

(a) In principle the Institute supports the introduction of a statutory duty of care for 

trustees.  

 

(b) (i) The standard should be along the lines of the standard in the UK Trustee Act 

2000 (”TA”) referred to in paragraph 2.8 of the consultation paper. 

 

(ii) We agree 

 

(iii) We would agree that the statutory duty should replace the common law duty 

of care, which might otherwise have applied. It should be made clear that, in 

circumstances where the statutory duty does not apply, e.g., because it is 

excluded by, or inconsistent with, the trust instrument, and the common law duty 

would currently apply, the common law duty will continue to apply in future. 

 

(c)  No further comment. 

 

B. Trustees’ general power of investment in default of express provisions in the 

trust instrument 

 

Re. Question 2:  

(a) In principle we would favour retaining the Schedule 2 range of authorised 

investments. 

 

(b) In the light of the impact of the financial crisis on, for example, short-term 

corporate profitability and dividends, we would suggest that some revision to the 

dividend record may need to be considered, such as that the five-year dividend 
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record need not apply to each of the five years immediately preceding the 

investment but might instead apply to, say, five of the six or seven years 

immediately preceding the investment.  

 

(c) The qualification criteria apply only on entering into an investment, although it 

may be that after certain time, even a short period, following an investment 

decision, a particular security or other investment would no longer be able to 

meet the entry criteria. Consideration should be given, therefore, to clarifying 

that trustees are expected to monitor the performance of investments 

periodically and, if a particular security or other investment falls significantly 

short of the entry criteria for an extended period, trustees who rely on Schedule 

2 should consider the need to disinvest where this is practical.   

 

C. Trustees’ power of delegation 

 

Re. Question 3: 

(a) We agree that the power of delegation under section 27 of the Trustee 

Ordinance (“TO”) should be retained subject to the proposed amendment. 

 

(b) While, in principle, it would be sensible to review overlapping provisions of the 

TO and Enduring Powers of Attorney Ordinance (EPAO) and resolve any 

inconsistencies, it should also be recognised that the respective provisions do 

not necessarily serve the same purposes in all circumstances. For example, 

while under the TO, the grant of power of attorney does not survive the 

subsequent mental incapacity of the donor, under the EPAO, one of the reasons 

for granting an enduring power of attorney may be precisely because of the 

anticipated mental incapacity of the donor. 

 

Power to employ agents  

 

Re. Question 4: 

(a) We are not convinced of the need or appropriateness of giving trustees a 

general power to of appointing agents. However, consideration could be given to 

specifying particular functions or responsibilities in relation to which trustees may 

appoint agents, which could include most functions or responsibilities other than 

fiduciary responsibilities. 
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(b) – (d) See our response to (a) above.  

 

(c) We would agree with the introduction of provisions like those in the TA 2000 for 

the appointment of agents by trustees of charitable trusts, subject to safeguards 

similar to those in the TA 2009, as referred to in paragraph 2.41 of the 

consultation paper.  

 

D. Trustees’ power to employ nominees and custodians 

 

Re. Question 5: 

(a) We agree that the TO should be amended to give trustees a general power to 

appoint nominees and custodians for specific purposes. 

 

(b) The safeguards referred to in paragraph 2.48 should stipulated in the TO. 

 

(c) Other safeguards referred to in paragraph 2.41, in relation to the appointment of 

agents by a trustee under the TA 2009, should also be considered where relevant 

in relation to the appointment of nominees and custodians. 

 

E. Trustees’ power to insure 

 

Re. Question 6: 

We agree that the TO should amended to provide trustees with a wider power to insure 

along the lines of the TA 2009. 

 

F. Professional trustees entitlement to receive remuneration 

 

Re. Question 7: 

(a) We would agree, if, in the absence of a statutory charging provision in the TO, or 

an express provision in the trust instrument, a professional trustee is prohibited 

from being remunerated, that the TO should be amended to allow professional 

trustees to be remunerated where no contrary intention is expressed in the trust 

instruments. 

 

(b) If a trust instrument contains provisions entitling trustees to receive 

remuneration, it is not clear why a professional trustee would not be able to 
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charge for any services provided on a professional basis. If, however, there is 

any doubt about the matter, then it should be put legally beyond doubt.   

 

(c) The consultation paper does not explain why the UK and Singapore reforms 

have distinguished non-charitable and charitable trusts is this regard. Further 

clarification is needed therefore. However, subject to this point, in principle, it 

would seem reasonable that, where professional trustees are appointed to 

charitable trusts they should also be able to receive reasonable remuneration for 

their services, provided they are not the sole trustee in relation to any given 

charitable trust and the majority of other unconnected trustees agree that the 

professional trustee(s) may charge.   

 

(d) See the response to item (b) above. 

  

G. Others 

 

Re. Question 8: 

We have no further comments  

 

Chapter 3 – Trustees’ exemption clauses 

 

Re. Question 9: 

(a) There may be a case for reviewing the reasonableness of trustee exemption 

clauses and making them subject to control, primarily in relation to professional 

trustees who receive remuneration for their service. However, trustees that act 

dishonestly should not be able to benefit from exemption clauses. 

 

(b) Prima facie, option (i), that is, the approach adopted under section 26 of the 

Mandatory Provident Schemes Ordinance (Cap. 485) would seem to be the 

most appropriate option. Professional trustees acting in good faith, who may 

make an “honest mistake”, on the other hand, should not be denied the 

opportunity to limit their potential liability. Settlors should be made aware of any 

exemption or limitation clauses.   
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Chapter 4 – Beneficiaries’ right to information and right to remove trustees 

 

A. Beneficiaries’ right to information 

 

Re. Question 10: 

(a) We agree on the need to balance the various interests, as discussed in 

paragraph 4.8 of the consultation paper. While it seems that there is an 

increasingly common view that beneficiaries should be entitled to more 

information from trustees than the common law currently requires, there is as yet 

no consensus on the scope of that information and on whether or not to codify 

the requirement for disclosure of such information. The consultation paper does 

not quote an example of any jurisdiction that has codified the requirement at this 

stage. Under the circumstances, it may be better to wait and see whether and 

how recommendations for statutory amendments that have been made in other 

jurisdictions are implemented.    

 

(b) If, however, it is decided that codification of some basic rules is desirable, a 

cautious approach should be adopted initially in relation to both the categories of 

beneficiaries that are entitled to trust information and the scope of information to 

which they are entitled to be provided.  

 

As regards the option in paragraph 4.9 of the consultation paper, even providing 

the information referred to in the draft bill produced by the Law Institute of British 

Columbia of Canada, as outlined in the consultation paper, could be quite 

onerous for trusts with a range of assets, as it appears that, amongst other 

things, it would be necessary to obtain a valuation of each of the assets. It is also 

questionable whether any beneficiary should be able to receive this information 

upon request, including beneficiaries with only a right to be considered as 

discretionary objects. The second option, indicated in paragraph 4.10, may be 

preferable, but the statutory requirement to provide information could be limited 

to beneficiaries with a real expectation of benefit. However, further clarification is 

needed of precisely what information would be provided under this option, as 

disclosing to beneficiaries their interest in a trust without disclosing the trust 

property (e.g., assets and liabilities) would be of limited use to them.                      
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B. Beneficiaries’ right to remove trustees 

 

Re. Question 11: 

We agree that beneficiaries of full age and capacity, who are absolutely entitled to the 

trust property, should be empowered to remove a trustee, in similar manner and 

circumstances to such beneficiaries under the UK Trusts of Land and Appointment of 

Trustees Act 1996.    

 

Chapter 5 – Perpetuities and accumulations of income 

 

Re. Question 12: 

As, under the Perpetuities and Accumulations Ordinance, settlers may already choose a 

fixed perpetuity period of no more than 80 years (paragraph 5.3 of the consultation paper 

refers) and no argument is advanced against this provision, it would appear to be 

reasonable to make 80 years, or possibly 100 years, a fixed perpetuity period. 

 

Re. Question 13: 

We have no strong view regarding abolition of the rule against excessive accumulations 

of income (“REA”), generally, but consider that REA should be retained for charitable 

trusts, to ensure that the income from charitable trusts is applied for its intended purposes 

well within fixed perpetuity period (should one be adopted; see the response to question 

12 above). The UK Law Commission proposal of 21 years is reasonable, but a slightly 

longer period might also be acceptable. It would be helpful to know what time periods 

have been adopted in similar circumstances in other jurisdictions.      

      

Chapter 6 - Further proposals on promoting the use of Hong Kong trust law  

 

A. Protectors of trusts 

 

Re. Question 14: 

The concerns raised in paragraphs 6.9 and 6.10 of the consultation paper have some 

validity and need to be answered. In any case, the concept of “protector” has not been 

widely adopted in trust laws elsewhere and, where it has been adopted, there appears to 

be no standard definition of the term or agreement on a protector’s legal role and 

standing. If settlors’ reserved powers are set out in law, as discussed in item B of chapter 

6, then some of the rationale for having a protector could fall away. Under the 
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circumstances, we are doubtful whether it would be helpful to give “protector” a statutory 

definition in the TO at this time. 

          

B.  Reserved powers of settlors and validity of trusts 

 

Re. Question 15: 

(a) Introducing a statutory provisions that a trust will not be invalidated by reason 

only of certain reserved powers of settlors should help to strengthen certainty in 

relation to this area of the law. As indicated above, it could also reduce the need 

to provide specifically for protectors of trusts in the legislation, which, given the 

doubts over the role and status of protectors, would not help to increase the level 

of certainty. 

   

(b) For the reasons stated in paragraph 6.15 of the consultation paper, we would 

advocate a cautious approach when specifying the extent of reserved powers 

settlers may retain. It would not be beneficial to business here were other 

jurisdictions to question the validity of trusts set up under Hong Kong law due to 

the statutory right of settlers to retain very extensive powers over trusts that they 

have established. We would agree with including reserved powers of investment 

or asset management and, possibly, the power to add or remove trustees for 

good reason.   

 

C.  Governing law of trusts 

 

Re. Question 16: 

On the basis of the explanation given in the consultation paper, we do see any need to 

codify the common law principles in relation to the governing law of trusts.  

 

C. Forced heirship 

 

Re. Question 17: 

(a) Introducing a statutory provision to the effect that forced heirship rules will not 

affect the validity of trusts or the transfers of property into trusts that are 

governed by Hong Kong law would on the face of it help increase certainty. 
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(b) On the basis of the information provided it not easy to distinguish the relative 

merits of the legal provisions introduced in different jurisdictions. In addition, it is 

possible to envisage circumstances in which trusts would be set up merely to 

circumvent forced heirship rules. Given that the incidence of cases where 

conflicts arise are likely to be limited, another option that may be worth 

considering would be to clarify in the law that the courts in Hong Kong are not 

obliged to give effect to forced heirship rules under foreign law (the Hague 

Convention notwithstanding), and either that there should be a presumption in 

favour of trusts validly set up under Hong Kong law, or that the courts may weigh 

up the respective merits in individual cases.   

 

E.  Non-charitable purpose trusts and enforcers 

     

Re. Question 18: 

Given the concerns raised about possible abuse of non-charitable purpose trusts, which, 

in our view, are legitimate concerns, we consider that these issues will have to be 

addressed first, and a more convincing case made as to the need for and/or benefits of 

providing for the creation of an unlimited, or broader, scope of non-charitable purpose 

trusts, if this proposal is to be further pursued in future.     

 


